≫ 

Neki roditelji su bili baš kreativni: Ovo su dečija imena koja su zabranjena u raznim zemljama

Razume se da svaki roditelj nastoji da njegovo dete po nečemu odskače od ostalih, ali neki su toliko preterali sa imenima, da je država morala da se umeša i da im to zabrani

  • 3

Gotova svaka zemlja na svetu je na neki način regulisala imenovanje dece i propisala šta se sme, a šta ne sme, kada se razmišlja o davanju imena svom potomku. To je inspirisalo neke roditelja da kroz izbor imena bebe ispolje svojevrnu građansku neposlušnost, pa je država ponovo morala da se umeša. Ovo su najdrastičniji primeri ovog neobičnog fenomena.

Mesija (SAD)

Za razliku od nekih drugih država, SAD važi za vrlo popustljivu kada je u pitanju izbor imena deteta. Regulativa varira od države do države unutar same Amerike, te tako neke države, recimo, zabranjuju opscene nazive dok druge ne dozvoljavaju upotrebu brojeva. Kentaki, sa druge strane, ne poznaje regulativu u ovoj oblasti uopšte.

Ipak, jedan kontroverzni slučaj nazivanja bebe skrenuo je svima pažnju te 2013. godine, kada je sudija u Tenesiju doneo odluku da roditelji ne mogu da nazovu dete Mesija pod obrazloženjem da je ovo ime rezervisano jedino za Isusa Hrista, izveštava Readers Digest. Viši sud je potom ovu odluku ukinuo ističući da nijedan važeći propis ne zabranjuje davanje imena sa religioznom konotacijom, te da sudija nije smeo doneti odluku samo na osnovu religioznih predubeđenja.

Nutela (Francuska)

Sasvim sigurno svi volimo Nutelu, ali nazvati dete po njoj ipak zalazi u ekstrem. Francuski par objasnio je ovu ideju nadanjem da bi njihova ćerkica ukoliko ponese ovo ime mogla biti jednako slatka i popularna kao ovaj namaz od čokolade i lešnika. Međutim, francuski zakonadavac nije to dozvolio. Sudija pred kojim se našao ovaj neobični predmet odbio je da prihvati ime tvrdeći da je ono „u suprotnosti sa interesima deteta“ jer bi u buduće samo dovelo do ismevanja i nepriličnih komentara na njen račun.

Sudija je uz to ispoljio i kumovske aspiracije te je roditeljima predložio da dete nazovu Ela.

Robokap (Meksiko)

Sonora, država u severozapadnom Meksiku ima podužu listu imena koja roditelji ne bi smeli davati svojoj deci. U 2014. godini država se odlučila na korak da objavi listu od 61 zabranjenog imena u nadi da će tako zaštiti decu da budu meta ismevanja. A najveći broj imena vlasti su pronašle upravo u matičnim knjigama novorođenih.

Kako je većina imena već prethodno bila upotrebljena, vlasti su osetile potrebu da spreče dalju epidemiju davanja smešnih imena te će tako u buduće dete biti pošteđeno toga da ga svi zovu po imenu policajca-kiborga iz istoimenog filma. Među imenima sa liste zabranjenih su i Fejsbuk, Betmen, Pantalonice.

„Chow Tow“ („Smrdljiva glava“ – Malezija)

Iako ovaj idiom iz malezijskog jezika pre zvuči kao podsmešljivi nadimak nego kao ime novorođenčeta, jedan malezijski par je smatrao da je on dovoljno dobar da po njemu nazovu svoje dete. Na sreću po dete, država nije smatrala tako.

Ovaj slučaj je čak bio i svojevrsna prekretnica jer je Vlada Malezije te 2006. godine napravila listu zabranjenih imena što je dovelo do masovnog broja zahteva građana za promenom sopstvenog imena.

Beba Foto: Pexels/Wayne Evans

Cijanid (Engleska)

Kao i SAD, ni Engleska ne obiluje propisima u oblasti imenovanja dece. Međutim, kada je jedna britanska majka pokušala da svoje dete nazove po ozloglašenom otrovu, sud je odlučio da se umeša. Sudija je napravio presedan za buduće slučajeve ustanovivši praksu da sud odreaguje i naloži zabranu samo u najekstremnijim slučajevima poput ovog.

Majmunče (Danska)

Umesto da ustanovljava zabrane, Danska je napravila listu od 7.000 dozvoljenih imena. Ako se roditelji odluče da detetu daju ime koje nije na listi odobrenih imena, moraju tražiti pristanak vlasti na to. Iako ime „Majmunče“ nije imalo previše izgleda na ispeh, to nije sprečilo danske roditelje da pokušaju.

Ikea (Australija)

Australijski pravni sistem poznaje nekoliko smernica kada je reč o davanju imena. Ona ne smeju biti opscenog i uvredljivog karaktera, ne smeju biti protivna javnom interesu, a takođe ime detetu ne možete dati ni po nazivu koji je ustanovljen i već ima određenu reputaciju. Upravo ovaj poslednji parametar sprečio je australijske roditelje da dete nazovu po imenu čuvenog švedskog proizvođača nameštaja. Ako im je za utehu, ni Šveđani u svojoj zemlji to takođe ne bi mogli da urade.

@ (kod nas se čita „Et“ - Kina)

Nazvati bebu po oznaci na kompjuterskoj tastaturi možda deluje najuvrnutije od svih dosadašnjih primera ali kineski roditelji su imali argument za to. Naime, u Kini simbol @ zovu „ai-ta“ što u izgovoru zvuči veoma slično kineskoj frazi „volim ga“. Iako pod ovim obrazloženjem ima više smisla, ime nije prošlo u praksi budući da Kina zabranjuje korišćenje simbola prilikom davanja imena.

Sarah (Maroko)

Šta bi moglo da bude sporno u imenu Sara? Ipak, u Maroku, imena moraju da odražavaju marokanski identitet. „Sarah“ sa „H“ je hebrejski oblik imena i on je zabranjen, dok je „Sara“ kao arapska verzija, potpuno legalan naziv.

Harijet/Dankan (Island)

Island je država sa izuzeno strogom regulativom u ovoj sferi života. Ime može biti odbijeno ako ga nije moguće izmenjati po padežima ili ako islandski alfabet nema ekvivalentno slovo kojim bi se strano slovo zamenilo.

Jedan par sa Islanda osetio je svu strogost zakona na svojoj koži kada su pokušali da ćerku nazovu Herijet, imenom koje se ne može konjugirati na islandskom. Nesrećni par probao je potom sina da nazove imenom Dankan, ali islandski alfabet nema ekvivalentno slovo slovu „k“ iz ovog imena, te je i ovaj pokušaj odbijen. Umesto željenih imena, pasoši za decu su glasili na ime „Dečak“ i „Devojčica.“

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA