Roditelji, oprez! Igračke koje sadrže i ovaj deo mogu da budu opasne po život vaše dece

Upozorenje svim roditeljima!

  • 1

Istraživači upozoravaju da male baterije koje podsećaju na dugmad mogu da budu opasne po život dece.

Svi roditelji se upozoravaju da ovakve baterije, koje se stavljaju u brojne dečje igračke, ne dođu u dodir s decom jer ako ih progutaju mogu da budu opasne po život deteta.

Ovakve baterije se nalaze u brojnim muzičkim čestitkama za novogodišnje praznike, u božićnoj rasveti i u brojnim igrčkama i daljinskim upravljačima.

baterija za sat Foto: Pixabay

Baterije poznate i kao novčić baterije ili baterije za sat mogu da naprave rupu u grlu i dovedu do unutrašnjeg krvarenja, pa i do smrti za manje od dva sata.

Pre tri meseca, dvogodišnja devojčica Elis Rouz umalo je preminula nakon što je progutala bateriju koju je izvukla iz igračke.

Petogodišnji dečak iz Melburna bio je u indukovanoj komi 6 meseci nakon čega mu je otkrivena jedna takva baterija u grlu.

- Za dečicu ovakve baterije deluju kao bombonice, a mogu da ih pronađu u nebezbedno zatvorenim igračkama. Roditelji moraju da znaju za potencijalni rizik koji može da izazove gutanje ove vrste baterija- upozorava profesor Povis i dodaje da je najvažnije da mesta gde se stavljaju baterije budu propisno i dobro zatvorena.

Ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je vaše dete progutalo jednu ovakvu bateriju preporuka je da se odmah javite lekaru.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    26. decembar 2019 | 11:57

    Svaki normalan roditelj nece izvaditi bateriju iz igračke i dati detetu.najbolje bi bilo zabraniti igračke ili im napraviti krpenjacu i napolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA