≫ 

Gordanin sin rođen je sa gigantskim mladežom na licu: "Gore su reagovali odrasli nego deca"

Deca sa urođenim mladežima na licu izložena su diskriminaciji i podsmehu kako od vršnjaka, tako i od strane odraslih

  • 14
Jovan Komen, mladež Foto: Privatna arhiva/Gordana Komen

Bebe sa urođenim mladežima se rađaju u našem okruženju, a samo roditelji koji ih dobiju znaju kako je nositi se s pogledima sredine.

Statistika kaže da se gigantski mladež javlja kod jednog deteta od 500 hiljada novorođene dece. Neretko se na ovaj "problem" estetske prirode gleda, zbog osude sredine, kao na mnogo veći problem nego što zaista jeste. Roditelji dece rođene s upadljivim mladežima na licu obično se odlučuju da se oni uklone, a kasnije detetu ostaje ožiljak zbog kojeg svojim vršnjacima, ali i nekim odraslim ljudima mora da objašnjava odakle mu neravnina na licu.

S ovom situacijom susrela se naša sagovornica Gordana Komen, majka blizanaca Jovana i Luke, koji danas imaju 13 godina.

Jovan je rođen sa mladežom preko desne polovine lica, a na koji način su oko njega reagovali vršnjaci i prolaznici i kako se jedna majka nosila sa ponekad neprijatnim situacijama, ispričala je za "Telegraf" Gordana Komen.

Jovan Komen, mladež Foto: Privatna arhiva/Gordana Komen

- Jovan je rođen 2006. godine i sada ima 13 godina. Prvu operaciju imao je kada je imao 5 godina. Nakon pola godine usledila je još jedna operacija. Mi smo prezadovoljni sa rezultatima, ali su preostali još neki delovi koji moraju da se skinu. Nedavno smo opet bili kod lekara i predstoje mu još dve operacije- započinje priču Gordana.

Znamo koliko deca ponekad umeju da budu surova i da zadirkuju i diskriminišu drugare koji su na bilo koji način drugačiji od drugih. Kakvo je bilo Jovanovo iskustvo?

Jovan Komen, mladež Foto: Privatna arhiva/Gordana Komen

- Muž i ja nismo imali kompleks što se tiče njega. Kada je rođen usledio je šok, ali vrlo brzo smo ga prihvatili. On ima brata blizanca koji nema ovakvu vrstu mladeža. Moji sinovi su odrastali u Herceg Novom i to je bilo odmah drugačije- malo mesto u kojem su ga svi znali. Mi smo ga vodili u šetnje, nismo ga sakrivali nigde. Mislim da je u tome ključna uloga roditelja jer ako roditelj nema kompleks onda i on sebe prihvata. Međutim, onda je usledio dolazak u Beograd, u veliku sredinu i promena škole. Bilo je u početku neprijatnosti, ali on se uvek ponašao normalno, nije iskompleksiran, pa su ga vrlo brzo prihvatili. Ipak, Jovan bolje od mene zna neke stvari koje nekada ja možda i nisam primetila, ali verujte mi da smo imali više problema sa odraslima nego sa decom i njegovim vršnjacima- ističe Komen i nastavlja:

- Bilo je raznih slučajeva, a navešću jedan na šetalištu dok sam ih vozila u kolicima. Prolaznik je pljuno, gadio se i pravio različite izraze lica. Bilo je i reakcija dece, uvek mi je bilo interesantno kako si dečaci manje tolerantni na takve stvari nego devojčice, one čak vole kada je neko različit, pa im je Jovan bio simpatičan i interesantan. Dečaci su ipak malo suroviji. Opet ponavljam, sve je to do njegovog stava. Ja verujem da da je on imao drugačiji stav da bi imao više problema. Iskreno, nisam reagovala na te opaske - kaže Gordana i dodaje da se i dana danas ne zna zašto se javljaju ovakvi mladeži na licu.

Jovan Komen, mladež Foto: Privatna arhiva/Gordana Komen

- Istraživala sam na internetu i pronašla da se u Rusiji smatra da se gigantski mladeži stvaraju zbog nedostatka holesterola i javljaju se najčešće u Africi, a ja sam zaista više jela vegetarijansku hranu i manje sam unosila masnoća- objašnjava Komen.

- Jovan je kao osoba jako društven, ali je i povučen. Kada ga pitaju ljudi od čega ima ožiljak na licu, on im najnormalnije odgovori da je operisao mladež, a već je navikao na takva pitanja. Sada je ušao u pubertet i tražio da se dalje operiše jer verovatno sada počinje malo da mu smeta. Tu je najvažniji stav roditelja jer znam da bi neki roditelji takvo dete skrivali u kući i tada može da se napravi veliki problem- zaključuje Gordana i poručuje svima koji imaju ovakvu situaciju da urade sve što je do njih.

Jovan Komen, mladež Foto: Privatna arhiva/Gordana Komen

- Ja sam mnogo istraživala po internetu o načinima uklanjanja mladeža. Postoji sa ekspanderom kada se ispod kože stavi balon koji se naduvava pa koža posle izgleda bolje, ali za tu operaciju je bilo potrebno da je dete starije i da je koža rastegljivija, a transplatati s drugog dela tela imaju drugačiju boju i više se primete. Čak sam i odustala kada sam videla koliko je komplikovano, ali onda se pojavio jedan lekar koji je u momentu poželeo da ga operiše i mogu da kažem da smo presrećni što smo upoznali jednog takvog vrsnog stručnjaka - zaključuje u razgovoru za "Telegraf" majka Jovana i Luke.

Video: Mala Betmenka u Rusiji pred šansom za novi život

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sunce

    26. decembar 2019 | 14:40

    Decak je kao lutka!Krupnook,lep osmeh i lepe crte lica!💙

  • Mina

    26. decembar 2019 | 15:50

    Dečak lep ko lutka,nek je živ i zdrav

  • miki

    26. decembar 2019 | 15:21

    Nek si ti živ i zdrav 100godina Lep kao lutka sretan bio uvek❤️❤️❤️💯

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA