≫ 

7 stvari koje morate da znate ako planirate da upisujete dete u vrtić

Informisani roditelji su srećni roditelji

  • 4
vrtić foto: pixabay.com

Vrtić je okruženje u kojem vaše dete provodi kvalitetno vreme sa drugom decom i socijalizuje se. Pre nego što upišete vaše mezimče u vrtić dobro se raspitajte da li je to pravi izbor za vas. Ako vam je prvi put da vodite dete u vrtić, to može biti veoma emotivno iskustvo. Kako biste manje brinuli za svoje dete i njegov boravak u vrtiću, napišite na papir sva pitanja koja imate i postavite ih vaspitačici. Nemojte se stideti, istraživanjem možete otkloniti sve sumnje i strahove, samim tim osigurati svom detetu najbolje iskustvo u vrtiću.

Romper je izdvojio 7 pitanja koja bi roditelji trebalo da postave vaspitačici pre polaska deteta u vrtić.

1. Pristup vaspitačice

Vi najbolje znate svoje dete i zato samo vi možete da odlučite kakav pristup mu je potreban. Postoje vaspitačice koje imaju strog pristup, ali i one koje su blage. Pitajte ih da li možete da uđete u sobu, pratite njihovu interakciju sa decom i odlučite koji je pristup najbolji za vaše dete.

2. Kako se informacije prenose roditeljima

Komunikacija bi trebalo slobodno da teče na relaciji vaspitač - roditelj i obrnuto. Razmena informacija mogu biti jednostavna obaveštavanja roditelja o tome kako je protekao dan u vrtiću, do ozbiljnijih poput bihevijoralnih problema. Pitajte koje kanale komunikacije vrtić koristi, da je u pitanju mejl, poruka u rancu deteta ili brza poruka sa slikom vašeg mezimca iz vrtića. Metod komunikacije nije toliko bitan sve dok znate da je vaše dete dobro na dnevnom nivou.

3. Kvalifikacija vaspitačice

Vrtić nije mesto u kom se vaša deca samo redovno hrane i presvlače. Vaše dete treba da uči nove stvari dok boravi tamo. U zavisnosti koliko vaše dete ima godina trebalo bi da nauči da deli, da se igra sa drugom decom, da crta i piše. Trebalo bi da imate uvid u kvalifikacije osobe koja provodi vreme sa vašim detetom, akcenat stavite na kvalifikacije koje se tiču razvoja deteta.

4. Koliko vaspitačica je potrebno za jednu grupu dece u vrtiću

Naravno da želite da vaše dete ima puno drugara sa kojima će se igrati, ali takođe želite vaspitačicu koja će moći da brine o celoj grupi dece podjednako. Broj dece u grupi kao i broj vaspitačica varira od zemlje do zemlje, ali je opšte prihvaćeno da grupu od šestoro do desetoro dece vodi jedna vaspitačica. Ovo pravilo ne važi za vaspitačice koje vode brigu o malim bebama, u ovom slučaju bi trebalo da jedna vaspitačica čuva najviše tri bebe. Raspitajte se koliko koja grupa ima dece i odlučite koja je najbolja za vaše mezimče.

vrtić foto: pixabay.com

5. Koji program vrtić praktikuje

Većina vrtića prati određeni plan rada koji je lako dostupan roditeljima. Kada odlučite da posetite ustanovu, pitajte ih koji program obrazovanja praktikuju i šta možete očekivati na dnevnom, a šta na mesečnom nivou. Tako ćete znati šta vaše dete radi i moći ćete da s njim pričate o tome na putu do kuće.

6. Koliko je vrtić bezbedan i koja je procedura u hitnim slučajevima

Saznanje da je vaše dete bezbedno dok je u vrtiću je veoma bitno za sve roditelje. U većini vrtića se nakon primanja dece zaključavaju glavna ulazna vrata. Veoma je bitno da se roditelji informišu o tome da li su zaključana i ostala vrata u ustanovi, kao i da li vrtić ima nadzor.

Kada se sretnete sa vaspitačicom, pitajte je kakva je procedura izlaska u hitnim slučajevima.  Pitajte ih i da li vrtić vežba izlaske kako bi se uverili da ako dođe do katastrofe, oni mogu i znaju sigurno da izađu.

7. Kako se hrana priprema i servira?

Vaše dete će imati nekoliko obroka u toku dnevnog boravka u vrtiću, pa je jedino logično da znate kako se ta hrana priprema i kako se deci servira. Pitajte vaspitačicu da li možete da vidite kuhinju, da li se kuvarice brinu o tome da deca sa određenim ograničenjima u ishrani dobiju obrok koji je hranljiv kao i obroci ,ostale dece. U većini vrtića stoji okačen jelovnik, dnevni, nedeljni ili mesečni i tu se možete informisati o tome šta vaše dete jede dok je u vrtiću i da li je to dobro za njega.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    28. januar 2020 | 17:55

    Mozda ako udjemo u evropsku uniju da ce se morati postovati zakon pa ce tada biti jedna vaspitacica na 6 do 10 dece a sve do tada je 1 vaspitacica na 25 dece kod nas u Beogradu.Racuna se da 30% dece ne dolazi svaki dan i tako je olaksavajuca okolnost da je jedna vaspitacica na 18 dece .I sta ona moze da uradi sama sa tolikom decom ?Mucenje dece mucenje vaspitaca a i koja je jos odgovornost nad tom decom.Zalosno ali je tako.

  • Ma hajte, molim vas

    28. januar 2020 | 18:15

    I br. krvnih zrnaca svakog zaposlenog

  • Mm

    28. januar 2020 | 16:47

    Ovo naravno ne vazi za Srbiju. I dalje smo primitivni, ni na privikavanju vam ne dozvoljavaju da budete uz dete, iako je i vama cak i vise potrebna pomoć i podrška i povratna informacija da je vase dete u sigurnim rukama........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA