Ovo je jedna od najopasnijih namirnica za trudnice, a redovno je jedu

Osim što nikada ne bi trebalo da jedete za dvoje, postoji još jedna namirnica koju bi trebalo da izbegavate u trudnoći

  • 1

Tokom trudnoće mnoge žene doživljavaju različite promene raspoloženja upravo zbog promene u nivou hormona. Zbog toga pojedine trudnice imaju ogromnu potrebu za prejedanjem, a obično se na listi najpoželjnijih namirnica nalaze slatkiši, sladoled, mleko...

I dok ne postoji precizno definisan plan ishrane kojeg bi trebalo žene da se pridržavaju, stručnjaci sada upozoravaju da tokom drugog stanja bi ipak trebalo da se držite podalje od jedne namirnice - čipsa.

Pre nego što razmislite kakvu moguću štetu po vaše zdravlje može napraviti nekoliko krompira, razmislite ponovo... Konzumiranje čipsa u drugom stanju može da bude štetno za zdravlje vašeg deteta, jer ovaj slaniš ne samo da povećava nivo holesterola kod trudnica, već može da utiče na smanjenu telesnu težinu beba, pokazale su studije.

čips Foto: Pixabay.com

Zašto trudnice ne bi trebalo da konzumiraju čips?

Pre nego što se uhvatite kesice čipsa, trudnice bi trebalo da budu svesne da brza hrana sadrži materiju pod nazivom akrilamid.

Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob pri visokim temperaturama, tokom procesa kuvanja ili pečenja. Nivo akrilamida je visok kada se hrana dugo kuva na visokim temperaturama.

Čips, Krompir Foto-ilustracija: Foter/bamalibrarylady

Upravo zbog procesa kojim se dobija čips i činjenice da se prži na visokim temperaturama, neke studije su pronašle da samo jedna kesica čipsa može da može izazove ozbiljne posledice po kognitivni razvoj nerođene bebe gotovo isto kao i pušenje, bilo aktivno ili pasivno.

Studija objavljena u Journal of Physiology je dokazala da pored akrimalida, čips, koji se prži u uljima bogatim Omega 5 masne kiselinama i linoleinskom kiselinom, može da izazove upale i poveća rizik od nastanka srčanih bolesti.

Stručnjaci su se tako složili da čips treba da bude na listi namirnica za „izbegavanje“, baš kao i papaja, sirovo meso, nepasterizirano mleko i druga prerađena hrana.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzo

    20. januar 2020 | 18:04

    Nit pusila,nit pila hranila se zdravo puno voca i tecnosti i ugojila se 8 kg u trudnoci a beba na rodjenju 2200 i to u 37 nedelji trudnoce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA