Mladić iz regiona otkrio surovu istinu: "Mama i tata su 0- krvna grupa, a ja AB pozitivna. Kako?!"

Običan nalaz krvi već danima mori jednog momka sa ovih prostora

  • 13

Ispovest jednog mladića na portalu "Ispovesti" bacila je senku na sve što je u životu znao, te sada sumnja da je zbog različite krvne grupe usvojen.

- Mama je nulta negativna krvna grupa, otac isto, a ja AB pozitivna. Ne znam šta da im kažem. Već mesec dana sam zbunjen, ne znam kako da im kažem da znam da nisam njihovo dete. Jednostavno ne znam šta da radim - napisao je anonimni momak.

Iako mnogima nije bilo jasno na osnovu čega je momak zaključio da nije biološko dete svojih roditelja bilo je onih koji su pojasnili.

- Za ove što kažu da postoji šansa da je njihovo dete - NE, NE POSTOJI. Ako su oba roditelja nulta grupa, dete može biti samo nulta krvna grupa. Ako su oba negativna, dete može imati samo negativan rH faktor. Dok je u obrnutom slučaju malo drugačije. Na primer, ako su oba roditelja A krvna grupa, dete može biti i A i nulta. Obrazujte se!

Bilo je i onih koji tvrde da laboratorijske greške nisu neuobičajene i da ne treba izvoditi zaključke dok još jednom svo troje ne ispitaju koja su krvna grupa.

- Proveri ti još jednom. Ja sam do pre godinu dana bila nulta pozitivna, sada sam A negativna. Tako da ima tu greška i kod analize, ipak je najbolje uraditi iz DNK.

Šta određuje krvnu grupu deteta?

krvna grupa Foto: Pixabay.com

Pre svega potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa, od mogućih tri (A, B ili 0), ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dete.

Na primer, roditelj koji ima krvnu grupu A, može u sebi nositi genotip AA ili A0, pa bebi preneti A ili 0 gen.

Roditelj koji ima krvnu grupu B, u sebi može nositi genotip BB ili B0, i na bebu preneti B ili 0 gen.

Roditelj koji ima krvnu grupu AB, u sebi nosi genotip AB što znači da bebi može preneti A ili B gen.

Dok roditelji koji imaju krvnu grupu 0, u sebi nose samo 00 (koji ne sadrži nijedan antigen) i tako na bebu mogu preneti samo nulti gen.

Dakle, krvna grupa bebe, nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja.

A i A = A ili 0 krvna grupa

A i B = A, B, AB ili 0 krvna grupa

A i AB = A, B, AB

A i 0 = A, 0

B i B = B, 0

B i AB = A, B, AB

B i 0 = B, 0

AB i AB = A, B, AB

AB i 0 = A, B

0 i 0 = 0

Krv, Krvne grupe, krvna grupa, krvotok Pritnskrin: Vimeo, Wikipedia/InvictaHOG

Što se prenošenja Rh faktora tiče, svaka krvna grupa u sebi ima dva genotipa Rh faktora. Roditelji koji su Rh pozitivni, u sebi mogu nositi Rh+ i Rh- genotip ili Rh+ i Rh+ genotip. Dok roditelji koji su Rh negativni, u sebi nose samo Rh- i Rh- genotip. Beba nasleđuje jedan gen od oca i jedan gen od majke, s tim što je Rh pozitivan gen jači, dominantniji u odnosu na Rh negativan gen, i u kombinaciji Rh+ i Rh- gena, dete će uvek biti Rh pozitivno.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    19. januar 2020 | 14:53

    Da nije jedan od ukradenih .....

  • Miljan

    19. januar 2020 | 15:37

    Nekada je bilo kad se dete rodi: "Neka bude muško" Pa onda posle toga : "Neka bude živo i zdravo" Sada je: "Neka bude moje" 😂

  • Zoran

    19. januar 2020 | 15:21

    Kakve veze ima koja si krvna grupa i koja su tvoji roditelji. Ako su te oni voleli iskolovali bili dobri roditelji oni su i pravi roditelji i druge ne mas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA