Nauka upozorava: Mame koje piju i puše tokom trudnoće izlažu svoje dete smrtnim bolestima

Alkohol i cigare svakako se ne preporučuju i nisu dobri po naše zdravlje, a posebno bi trebalo da ih izbegavaju trudnice

  • 1
pregnant

Pixabay.com

Deca koju su rodile mame koje su tokom trudnoće pile i pušile, imaju 12 puta veće šanse da umru u kolevci, nego ostala deca, piše The Sun.

Nova studija je pokazala da bebe koje su izložene duvanu i alkoholu nakon prvog trimestra trudnoće imaju veliki rizik od Sindroma iznenadne smrti deteta (SIDS).

Ovo istraživanje urađeno je u Velikoj Britaniji, nakon što je otkriveno da čak 4 od 10 budućih mama u Britaniji pije tokom trudnoće.

Šokantno otkriće usledilo je nakon što je tim naučnika iz SAD i Južne Afrike pratio rezultate gotovo 12.000 trudnoća između 2007. i 2015. godine.

Žene su bile sa područja SAD i Južne Afrike, a ove zemlje izabrane su zbog velike stope prenatalne upotrebe alkohola i SIDS-a.

SIDS je iznenadna, neobjašnjiva smrt dece mlađe od godinu dana.

Istraživači su ustanovili jednogodišnje ishode za oko 94% trudnoća.

Otkrili su da je za to vreme umrlo 66 novorođenčadi, što uključuje i 28 smrtnih slučajeva od SIDS-a i 38 smrtnih slučajeva iz drugih, poznatih, razloga.

Pored toga što je opasnost od SIDS-a 12 puta uvećana usled pušenja i konzumiranja alkohola u prvom tromesečju,  rizik se povećao 4 puta kod novorođenčadi čije su majke rekle da su nastavile da piju i puše i nakon prvog tromesečja.

Ovi rizici su bili poređeni sa rizicima novorođenčadi koja ili nisu bila izložena duvanu i alkoholu ili su njihove majke do kraja prvog tromesečja prestale da uzimaju duvan i alkohol.

Nakon toga, autori studije pozvali su mame da se pridržavaju zvaničnih lekarskih saveta da žene tokom trudnoće ne bi trebalo da konzumiraju cigarete i alkohol.

Stručnjaci su naglasili da nepoštovanje ove zabrane znatno povećava rizik od SIDS-a.

U zajedničkoj izjavi čelnici NIH, instituta koji osiguravaju primarno finansiranje ove studije kažu: - Ovi nalazi pružaju još više dokaza o vitalnom značaju ranog prenatalnog okruženja za zdrave, postnatalne ishode. Koliko god žena prestalo da pije i puši tek nakon što saznaju da su trudne, ovo istraživanje snažno tvrdi da se  ispitivanje upotrebe supstanci utvrdi rano u trudnoći i da se interveniše što je pre moguće. Takođe pozivamo na veću aktivnost u informisanju od strane javnog zdravlja u vezi sa opasnostima alkoholizma i pušenja tokom trudnoće i među ženama koje planiraju da zatrudne.

Prethodne studije su pokazale da se rizik od SIDS-a povećava pušenjem majke tokom trudnoće. Neke studije su takođe otkrile da prenatalna izloženost alkoholu, a posebno  konzumiranje alkohola tokom trudnoće, može povećati rizik od SIDS-a.

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA