Deci ne treba uvek da kažete "NE": Evo koji metod vaspitanja zagovaraju stručnjaci

Sve više roditelja primenjuje metod odgoja u kojem deci ne govore "ne"

  • 5

Stručnjaci tvrde da izgovaranje negativnih reči, poput "ne, "nemoj "i "ne možeš", ne predstavljaju najbolji način za vaspitanje dece. Kada prečesto koristimo reč "ne", ona gubi značenje i zapravo nema nikakav efekat na dete.

Tako da umesto reči ne, roditelji bi trebalo da pronađu druge načine da deci prenesu svoju poruku.

Evo koje rečenice možete da koristite u zamenu za "ne".

Porodica, Deca, Majka, Svađa, porodična svađa, dećija svađa, roditeljstvo, problemi, umor, stres, depresija, majka, Foto-ilustracija: Profimedia

"Naravno, ali posle"

Ako dete od vas traži nešto što je razumljivo, ali ne želite odmah da mu date, možete da mu kažete: "Naravno, ali posle". Ova tehnika će vam pomoći da odložite i smirite situaciju. Umesto reči "ne", možete da kažete: "Da možeš da dobiješ slatkiš, ali tek nakon što spakuješ knjige za školu".

"Hej, pogledaj ovo"

Moramo da priznamo da naša deca ponekad postaju naporna kada nešto žele. U takvim situacijama, umesto ućutkavanja ili izgovaranja "ne", možete da probate da im skrenete njihovu pažnju na nešto drugo, na primer da im pokažete nešto zanimljivo u prostoriji. Ova metoda je posebna efektivna kada su deca mala.

Porodica, Deca, Majka, Svađa, porodična svađa, dećija svađa, roditeljstvo, problemi, umor, stres, depresija, majka, putovanje, kampovanje, roštilj, letovanje Foto-ilustracija: Profimedia

"Možeš da se igraš sa ovim"

Deca su često fascinirana opasnim predmetima kao što su makaze, nož, upaljači. Ako vaš mališan insistira da se igra nekim opasnim alatkama, ne vičite na njega niti mu otimajte predmet iz ruke jer tako možete da ga povredite. Najbolje bi bilo da im date drugu igračku ili nešto čime mogu da se igraju.

Šta vi mislite o ovim metodama? Da li ste ih nekada koristili u vaspitanju svoje dece?

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    6. februar 2020 | 16:43

    E sada ste izmislili svemir. Da li ima roditelja koji izmedju ostalog nisu primenili i te tehnike? Pa za to nam NE treba škola.

  • Oop

    6. februar 2020 | 16:25

    Ove metode NE Rade!

  • DARKO 100%

    6. februar 2020 | 16:32

    Netrebaju roditelji da prave od dece razmazene maze,trebaju jasno da znaju razloge zasto nesto ne mogu da dobiju,ali cesto decija inteligencija moze da se razvija kroz igru ili neke poverljive zadatke u smislu da ih pitate za neko misljenje kako bi oni resili neku situaciju i sl... kroz igru isto tako moze biti korisno kao razvijanje licnosti deteta,mnogo ce brze i svesnije da se razviju gde ce moci onda razumeti ZASTO NE ,ZASTO DA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA