≫ 

Fatalne greške: Evo kako moderni roditelji uništavaju budućnost svoje dece

Često iz potrebe da zaštite svoje dete, roditelji zapravo prave fatalne greške u vaspitanju i odgoju

  • 3

Gotovo svi roditelji prave određene greške u odgajanju dece. I dok svako ima svoj proveren metod vaspitanja, pitanje je kako će se pojedine odluke odraziti na ličnost deteta, ali i njegovu budućnost. Psiholozi upozoravaju da pojedini načini vaspitanja donose više štete nego koristi.

Portal "Brajt Sajd" navodi najčešće greške koje većina roditelja pravi, a koje bi trebalo da izbegavate...

Porodica, Roditelji, Roditeljstvo, Svađa, Grdnja, Grditi dete, Deca, Otac i sin, Tata i sin, Vaspitanje

Foto-ilustracija: Profimedia

Kažnjavanja dece u prisustvu drugara

 

Mnogi roditelju u trenucima besa ne mogu da se iskontrolišu, počinju da viču, kažnjavaju, pa čak i udaraju dete u prisutvu drugih ljudi. Kako deca imaju potrebu da budu prihvaćeni u društvu, te mnogo cene mišljenje svojih drugova, kritike zapravo negativno utiču na njihovo samopouzdanje. Deca se tada osećaju posramljeno i teško je da se otarase negativnih misli i osećanja.

Uverenja iz detinjstva

 

Verovanja i uverenja usađena u detinjstvu utiču na nas i našu ulogu roditelja. Ali to ne znači da moramo da ponavljamo greške koje su pravili naši otac i majka. Važno je da naučite nešto iz njihovih loših metoda vaspitanja i da probate da zaštite buduće generacije od negativnih emocija.

Na primer, danas smo svi svesni da svaki udarac, pa i najblaži stvara dugotrajne negativne posledice kod dece. Ali mnogi moderni roditelji i dalje sprovode ovu praksu, pravdajući se time da su njihovi roditelji isto to radili i da njima apsolutno ništa ne fali. Tada obično koriste frazu: Moj otac je ovo radio, pa ću i ja. Umesto toga, trebalo bi da zauzmemo razuman stav, priđemo deci prijateljski i razgovaramo sa njima.

porodica, dete

Foto: Pixabay.com

Skrivanje osećanja

 

Ako često ne grlimo svoju decu i ne govorimo im da ih volimo, oni mogu postati emocionalno izolovani od porodice. Kada ne slušamo njihova osećanja i mišljenja  ili ako smo ravnodušni, verovatno će naša deca da se na isti način ponašaju prema drugim ljudima. Verovatno će im biti teško da se zbliže sa nekim, da veruju ljudima, ostvaruju prijateljstva, pa čak i da zasnuju porodicu.

Loše navike

 

Roditelji imaju glavnu ulogu u razvoju deteta. Takođe, na gojaznost dece utiču loše navike roditelja. Kod majki koje imaju zdrav način život, rizik od gojaznosti kod dece je čak 75 odsto manji, pokazala su ranija istraživanja. Naučnici tvrde da dobre navike imaju pozitivaj uticaj na decu, te se ona hrane zdravije, redovno vežbaju, ne puše cigarete i ne piju ili umereno konzumiraju alkohol.

Takođe, mala deca imaju 30 odsto manje šanse da budu gojazna ukoliko njihovi očevi provode dosta vremena igrajući se sa njima, otkrila je jedna studija.

Odbacivanje roditeljskih metoda vaspitanja

 

Naše kivnost prema majci ili ocu može da dovede do potpune averzije prema roditeljskim metodama koje su oni koristili. Čak i kada su u pitanju stvari koje su ispravno uradili. Kao rezultat toga, mnogi ljudi kada osnuju svoje porodice reše da se drugačije postave prema deci.

Na primer, ako su nam roditelji bili previše autoritarn, svojoj deci bismo mogli da damo previše slobode. A ovo prekomerno nadoknađivanje ne može biti dobro za decu: oni se mogu osećati napuštenima i nepotrebnima.

Roditelji, majka, otac, dete, devojčica

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Popustljivost ili prevelika zaštita

 

Veoma često roditelji smatraju da su njihovi sinovi i ćerke posebni i jedinstveni, te su trude da urade sve za njih. U slučaju da su previše popustljivi, može se desiti da odgojite decu koja će postati sebična, imaće potrebu da isteruju pravdu i teško će ostvarivati komunikaciju sa drugim ljudima.

Takva deca će imati poteškoće kada budu morali da se suoče sa raznim stvarima u životu i neće znati kako da se nose i sa najmanjim problemom. U isto vreme, preterana zaštita dece utiče na decu da se plaše spoljnog sveta zbog čega teško preuzimaju odgovornost i ne mogu da izađu iz svoje zone komfora - da upoznaju neku novu osobu ili započnu svoj lični biznis.

Nedostatak poverenja

 

Poverenje dece, posebno tinejdžera, je veoma jednostavno izgubiti ukoliko roditelji izgube kontrolu nad svojim emocijama i uplaše ih. To može da dovede do prekida emocionalne konekcije sa porodicom, a deca se obično tada osećaju nezaštićeno.

Zapravo, deca se lakše razvijaju i odrastaju u dobre osobe kada njihova porodica predstavlja sigurnu luku iz koje mogu da istražuju svet oko sebe.

roditelji, porodica, dete, family

Foto: Pixabay.com

Agresivno ponašanje

 

Deca se ugledaju na roditelje, te upravo od njih uče kako da se bore sa svim životnim nedaćama i poteškoćama. Veoma često, upravo deca izazivaju najveće nevolje.

Međutim, u slučaju da ste neprijatni prema njima ili izražavate negativne emocije u ranim godinama, kod dece se mogu javiti problemi sa agresijom.

Bežanje od problema

 

Jedan od najboljin načina da rešite problem je da odšetate i zaboravite na njega. Ali to ne znači da će se stvari rešiti same, kao što mnoga deca smatraju. Nakon ozbiljne svađe sa decom, morate da pokušate da rešite situaciju i povratite povrenje.

Morate da se smirite, razgovarate sa njima kao da su odrasli, pokažete poštovanje prema detetu. Na početku im kažite da želite da čujete kako se osećaju i sagledajte problem iz njihovog ugla. Potom pričajte o osećanjima, objasnite zašto ste ljuti i ako treba izviniti se. To je način da pokažete deci da niste njihov neprijatelji i da mogu da vam veruju.

Da li ste naučili nešto novo o odgajanju dece? Da li ste napravili neku od ovih grešaka? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. februar 2020 | 16:36

    Danas je tesko decu vaspitavati jer nopostoje jasni kodeksi ponasanja drustva,ako dete i suvise strogo vaspitavate po nekim normama postoji sansa da ga upropastite i ucinite ga nesposobnim za zivot. Drzava kroz instuticije ima veoma vaznu ulogu u kreiranju nekih drustvenih normi gde bi se drustvo okretalo prema tom kursu i vaspitalo i sebe i decu,ali dans je to krcma bez krcmara gde se nezna ni ko pije ni ko placa,u stvari placa posten svet i ispasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA