≫ 

Tri muslimanska imena koja roditelji masovno daju deci u Srbiji, jer misle da su stara srpska

Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji, a istina je da zapravo potiču sa Bliskog Istoka

  • 99
beba, kapica, spava,devojcica Foto: Pixbay

Izbor imena predstavlja zabavan deo pripreme pre dolaska bebe na svet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dete kroz život i u isto vreme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Rođenje deteta, Roditelji, Beba, Tamabepa Foto-ilustracija: Profimedia

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena bliskoistočnog porekla.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja: 

1. Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen - što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

beba, novorođenče Foto: Pixabay.com

3. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj

 Poznajete li neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena? Pišite nam u komentarima!

Video: Neka su žive i zdrave kako god da se zovu

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tarmi

    22. februar 2020 | 14:20

    Tri imena - tri objašnjenja i sva tri promašaj! Sara - od Sarah - žensko ime jevrejskog porijekla - znači plemkinja, princeza, lejdi... Hana - od Channah - žensko ime jevrejskog porijekla - znači milost, naklonost Ema, od Emilija - ženski oblik latinskog muškog imena Aemilius, sa korijenom u imenici "aemulus", što znači protivnik ili suparnik. Ime Emina, koje se koristi na našim prostorima dolazi od Amina, što je ženski oblik arapskog muškog imena Amin, a ovo ime dolazi od riječi "amin" koja se koristi u mnogim semitskim jezicima kao znak potvrde ili odobravanja, a prvi pisani trag nalazi se u jevrejskom Svetom pismu.

  • Anja

    22. februar 2020 | 18:27

    Sara je ime iz Starog zaveta, pobogu! Avramova žena, jevrejka, tako se zvala. Muslimani su veliki broj pojmova preuzeli od jevreja. Islam nastaje u 7. veku nove ere dok su jevreji postojali nekoliko milenijuma pre toga. Postoje muslimanske verzije jevrejski imena poput Ise (Isus), Merjem (Marija), ali ovo što ste napisali da je Sara muslimansko ime je jedna od večih budalaština. Isto važi i za ime Hana koje prevedeno sa hebrejskog znači "milost".

  • Vodolijax

    22. februar 2020 | 14:18

    Nama ne trebaju neprijatelji,mi sami sebe iskorenjujemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA