≫ 

Devetogodišnju ćerku prisiljava da drži dijetu i ide u teretanu: "Bojim se da će postati gojazna"

Otac je istakao da je svoju praksu podelio sa devojčicinom majkom, a svojom bivšom suprugom, kojoj se ovo nije dopalo...

  • 3

Anonimni otac je izjavio da je primetio da je njegova devetogodišnja ćerka počela da se "goji", nakon što su se on i njegova supruga rastali.

Na portalu Reddit je objavio da svoju ćerku četiri puta sedmično vodi u teretanu, a počeo je i da joj smanjuje porcije hrane.

"Lagan ručak" joj pakuje svaki dan, kako bi joj "pomogao da smrša".

Međutim, oca su žestoko napali korisnici ovog portala, govoreći mu da čini da se njegova ćerka "stidi svog tela" i da je joj narušava "emotivno zdravlje". 

Otac je ovo napisao u svojoj objavi:

- Nije gojazna, ali vidim da ima stomak koji joj "preliva" preko struka, i nosi odeću za dvanaestogodišnjake iako ima devet godina.

On je istakao i da je svoju praksu podelio sa devojčicinom majkom, a svojom bivšom suprugom, kojoj se ovo nije dopalo. Ona mu je rekla da, kad nije s njim, njihova ćerka jede isto što i majka, i da se bavi sportom dvaput sedmično.

Uprkos ovome, otac se i dalje drži svoje rutine. Ne dozvoljava joj da kupuje hranu, več ima tanjir sa merama proporcije količine hrane.

Jednom prilikom, kad je sa drugom decom išla u bioskop, otac joj je dao humus i štapiće sa povrćem, kako bi pokazao i da "grickalice mogu biti zdrave". Međutim, usledio je poziv od bivše supruge koja ga je obavestila da je njihova ćerka imala problem s drugom decom, jer im je rekla da je njihova hrana, koju su im dali roditelji, "nezdrava i da će ih učiniti gojaznim".

Anoreksija, Dijeta, Deca, Ishrana, Zdrava hrana, povrće, Dete neće da jede

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Sledećom prilikom, kad je naručena pica za decu, devojčica je odbila da je jede rekavši da će se od toga "ugojiti". Majka je morala da dođe po nju, a ćerka joj je rekla da se "plaši da jede bilo šta loše jer će se ugojiti i da će je drugi zbog toga mrzeti".

Bez obzira na sve ovo, otac ostaje pri svom ubeđenju.

- Da je zdrava, ne bi imala veliki stomak i ne bi bila veća od drugih devojčica. Barem brinem šta moja ćerka stavlja u usta - kaže otac.

Zbog ovoga se razvila žestoka rasprava među korisnicima portala Reddit:

- Nemoj svojoj devetogodišnjoj ćerki činiti da se stidi sopstvenog tela - napisao je jedan.

- Postoji velika razlika između zdravog života i gluposti koje ti praviš. Devetogodišnjakinja ne bi trebalo da brine da li treba da jede picu i da li će se ugojiti - dodao je drugi.

- Ako je vaša ćerka uplašena zbog svoje težine, onda je to definicija za "emotivnu štetu" - smatra treći.

Devojčica jede trešnje

Foto: Profimedia/Alamy

Nutricionista Helen Bond je izjavila za The Sun da deca moraju biti ohrabrena kako bi razvila zdravu vezu sa hranom i vežbanjem. Ako ne, to im može stvoriti poremećaj u ishrani.

Ona urgira da roditelji da budu "dobri uzori" svojoj deci kad su u pitanju zdrava ishrana i vežbanje. Ona dodaje da je u redu regulisati porcije, ali da u svemu treba imati "balans i meru", i ne karakterisati to kao dijetu.

- Navike ishrane i stila života se razvijaju u ranoj dobi, a zbog raznih današnjih društvenih normi, deca razvijaju poremećaj u ishrani i verovanje da ih ona čini nezdravim - napomenula je Bond.

Šta vi mislite? Kako treba postupiti u ovakvoj situaciji? Pišite nam u komentarima.

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wt

    23. februar 2020 | 12:58

    Mislim da je u pravu dobro za teretanu i ne ali da joj smanjuje porcije to da jer u Americi toliko gojazne dece ima katastrofa baš zbog tog nemara u porcijama i sendvičima i tako dodju do sto dvesta kilograma posle problemi sa zdravljem mislim da je u pravu što se tiče ishrane

  • V

    23. februar 2020 | 13:14

    Dete teretanu nebi smelo da vidi dok ne bude zadovoljno svojom visinom. Razvojom misica usporava se rast. Kasnije u zivotu svako moze da koriguje tezinu a visinu nikad.

  • Logika

    24. februar 2020 | 16:49

    Pusti dete neka se istrči sa decom, a štapićiviše goje no što pomažu, koja teretana prosta dušo. Neka igra loptu i konopac da preskače.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA