Koji je maternji jezik našoj deci u dijaspori? Nije obavezno da će to biti srpski

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

  • 5
Dečak vežba ćirilicu Foto: Shutterstock

Na Međunarodni dan maternjeg jezika, koji promoviše jezičku kulturu i raznovrsnost, lingvistkinja Jordana Marković kaže da se po definiciji maternji jezik odnosi na majku.

Sve je više porodica iz Srbije koje žive u inostranstvu, pa je i za lingviste izazov da odrede koji je za tu decu jezik maternji.

Ranđelovići, čije dve devojčice odrastaju u Švajcarskoj, kažu da je za njih srpski maternji i da je i dalje jedini jezik kojim deca govore.

- Ali kada krenu u vrtić, nemački će svakako naučiti i znati bolje. Zato sada i potenciramo maternji - kažu Ranđelovići iz Oftringena za "Južne vesti".

Za njih je maternji jezik onaj kojim mogu da jasno izraze svoje stavove. Profesorka Marković navodi suprotan primer - kolege koji se odselio u Austriju, a njegovom detetu maternji je jezik nemački, dok u srpskom stagnira.

- Ovi primeri zavise od kompetentnosti, u kom se jeziku čovek najbolje oseća. Postoji više odgovora u zavisnosti od kriterijuma. Ja pominjem kriterijum majke, a to znači da dete usvaja jezik od nje ili od osobe s kojom je prvih dana - kaže profesorka Marković.

Takođe, objašnjava da iako je dete po rođenju i sa drugim osobama, nikada se nije govorilo da se maternji jezik preimenuje, osim kada je reč o političkim razlozima.

- Sad kad imamo nevolje te crnogorski ovaj ili onaj, to je političke prirode. Vidim da neki ljudi govore i naš jezik - navodi Markovićeva.

Nekada se u školama predmet upravo tako i zvao - maternji.

Dan maternjeg jezika u UNESCO-u je ustanovljen 1999. godine, a fokusiran je i na slavljenje različitosti i multilingvizma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    24. februar 2020 | 13:31

    Ko napusti maticu ne moze da ocekuje da ce mu deca zadrzati kulturni i svaki drugi identitet... neminovnost je asimilacija, sve drugo je samo negovanje iluzije.

  • Wien

    24. februar 2020 | 12:46

    Mojoj djeci je maternji Srpski...ja sam ih na vrijeme naucio da ne padaju na fore nekih bosanskih jezika...cak i Austrijanci znaju da ne postoji bosanski jezik

  • Fr

    24. februar 2020 | 12:34

    Mojoj deci je materni jezik srpski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA