≫ 

Planirate prvu trudnoću? Ovo su nezaobilazna pitanja za lekara

Da biste povećali šanse za zdravu trudnoću, postavite ova važna pitanja svom lekaru

  • 0
Roditeljstvo Foto: Pixabay.com/ Trudnoća je poseban period za svaku ženu

Jedna od najvažnijih odluka u životu je roditi dete, a za svaku ženu poseban period je trudnoća. I dok tehnički možete da počnete da probate bilo kada, preporuka je da unapred zakažete posetu lekaru, bar nekoliko meseci pre početka začeća savetuje Meri Džejn Minkin (Mary Jane Minkin), doktorka sa odeljenja za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke Medicinske škole Univerziteta Jejl.

Prilikom ove posete, lekar će napraviti procenu zdravstvenog stanja, kao i procenu bilo kakvih zdravstvenih problema i dati savet kako da se pripremite za zdravu trudnoću.

Ovo su pitanja koja bi trebalo da postavite svom lekaru bez stida i ustezanja.

Koliko vremena je potrebno da zatrudnim?

Naravno, vaš lekar ne može da predvidi tačno kada ćete začeti. Nekim parovima to uspe u prvom pokušaju, dok drugima to ne pođe za rukom ni nakon godinu dana. Ali, vaš lekar može da ima neka opšta predviđanja na osnovu vaših godina, istorije zdravlja i iskustva sa začećem, navodi Parents.

Kada treba da prekinem sa kontraceptivnim pilulama?

Nije moguće uvek zatrudneti odmah nakon što se prestane sa pilulama za kontracepciju. Hormonske tablete, na primer, mogu da promene vaš ciklus i nekoliko meseci nakon što prestanete da ih uzimate.

stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

Da li će moje zdravstveno stanje da utiče na plodnost?

Prema rečima dr Minkin, neka zdravstvena stanja mogu da utiču na sposobnost da zatrudnite. Tu spadaju policistični jajnici, endometrioza, poremećaj štitnjače... Kada je reč o partneru, to može biti problem sa brojem spermatozoida, njihovom pokretiljivošlu ili morfologijom. Lekar  je osoba koja može najbolje da proceni situaciju i ponudi rešenje.

Koliko lekovi koje uzimam mogu da utiču na plodnost?

Neki lekovi, uključujući lekove za visoki krvni pritisak i epilepsiju mogu da umanje šanse za začeće. Određeni lekovi bez recepta, kao i lekovi na recept mogu da naškode bebi nakon što zatrudnite. Treba se posavetovati sa svojim lekarom koje lekove treba odbaciti, zameniti i koje biljne lekove ne bi trebalo da se koriste.

Da li treba da koristim vitamine i suplemente?

Buduće majke bi trebalo da počnu da koriste dodatke folne kiseline 3-6 meseci pre nego što pokušaju začeće. Doktor Minkin ističe da folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuralne cevi i nekih drugih defekata. Lekar može da preporuči i prenatalne vitamine, posebno ukoliko nekome nedostaje određene hranljive materije u ishrani.

Da li je potrebno da promenim ishranu, vežbe, druge životne navike?

Prekomerna ili premala težina mogu da umanje plodnost, da dovedu do komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak, pobačaj. Prekomerno vežbanje, pijenje alkohola, pušenje cigareta takođe mogu negativno da utiču na plodnost i trudnoću. Potrebno je imati otvoren razgovor sa lekarom o trenutnim životnim navikama i otvoreno pitati šta je potrebno promeniti, pre nego što pokušate da imate dete.

trudnoća rode bebe foto: pixabay.com/Telegraf

Da li je potrebno da se vakcinišem?

Bolesti tokom trudnoće stavljaju u rizik zdravlje buduće majke i zdravlje deteta. Ako ne postoji imunost, doktor će  pre začeća dati vakcine koje su potrebne. Vakcine protiv sezonskog gripa, tetanusa, hepatitisa B mogu da se uzimaju tokom trudnoće.

Da li je potrebno da uradim genetsko testiranje?

Možda se odlučite zajedno sa partnerom na genetsko testiranje, kako biste videli da li ste nosioci bilo kakvih naslednih genetskih stanja. Ako dobijete pozitivne rezultate, vaš lekar može da vam pomogne da procenite rizik. Jedan od načina sprečavanja prenošenja genetskih stanja potomstvu bila bi oplodnja in vitro (IVF) sa predimplantacijskom genetskom dijagnozom (PGD). To omogućava roditeljima da testiraju embrione na genetska stanja.

Zašto ne mogu da zatrudnim?

Parovi koji pokušavaju da dobiju bebu godinu dana bez rezultata (ili 6 meseci ako su stariji od 35 godina) verovatno se suočavaju sa neplodnošću. Lekar treba da utvrdi uzrok neplodnosti kod žene i njenog partnera, a zatim da pokuša lečenje osnovnih stanja.

Šta treba da uradim nakon pozitivnog testa na trudnoću?

Mnogi parovi ne znaju šta da rade nakon što su saznali da je test na trudnoću pozitivan. Da li treba da idu odmah kod akušera ili da sačekaju da plod bude dovoljno star da bi se video na ultrazvuku? Vaš doktor može dati stručan savet na to pitanje.

Šta još možete očekivati od ove posete lekaru?

Osim pitanja i odgovora, poseta će verovatno uključivati i neke testove ili će biti zakazani za kasnije. Mnoge od ovih pregleda ćete prepoznati sa vaših godišnjih pregleda kod ginekologa. Među njima mogu da budu i testovi na probleme koji bi mogli da ometaju plodnost, kao što su fibroidi materice, ciste i slično, posebno ako se utvrde simptomi ovih stanja. Test krvi može da pokaže nivo vitamina, zdravlje štitne žlezde, itd. Takođe, lekar može da uradi analizu urina i druge testove.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA