Kako da prestanete da nagrađujete i motivišete decu hranom?

Hrana je svuda sastavni deo kulture i u njoj treba uživati, ali ključ je u balansu, kako deca ne bi stekla ranu naviku da se okreću hrani kad god imaju neki emotivni problem

  • 0
beba, dete, hrana, obrok Pixabay.com

U nekom trenutku, svaki roditelj koristi hranu kako bi nagradio svoje dete za dobro ponašanje i postignuća - ili da bi mu pružio utehu kada je tužno ili razočarano.

Verovatno mislite da ovakav čin ne nosi nikakve loše posledice. Ali, neki dijetetičari i nutricionisti smatraju da redovno korišćenje hrane kao vida podsticaja za decu može biti rizično. Deca se na taj način mogu prejedati ako nisu gladna, a takođe mogu steći ranu naviku da se okreću hrani kada imaju neki emotivni problem.

Mnogo istraživanja pokazuje da deca svakodnevno unose više ukupnih kalorija - ugljenih hidrata i masti nego što im je potrebno, kada roditelji koriste hranu za nagrađivanje. „Today’s Parent“ se osvrnuo na ovaj problem i ponudio četiri rešenja.

Prepoznajte uobičajeni scenario

Razmislite o tome na koji način proslavljate neki uspeh deteta. Da li obećavate svojoj deci neki dezert ako pospreme svoju sobu? Da li ih izvodite na picu kako biste im olakšali da se nose sa nekim neuspehom? Prepoznavanje uobičajenih scenarija važan je prvi korak koji vodi ga prekidu ovakvog postupanja.

Nemojte kriviti sebe

Niste usamljeni u tome – mnogim roditeljima je to urođen način na koji komuniciraju sa decom.  Ali, najvažnija je vaša spremnost da istražite novi put, bez osuđivanja sebe. Zdravije navike koje budete pokušavali da uvedete, vremenom će potkopavati hranu kao sredstvo motivisanja, i dugoročno gledano takvi pokušaji vremenom će se isplatiti.

Dete, slatkis, dijabetes Foto: Shutterstock

Prepoznajte osećaj koji želite da prenesete

Odvajanje vaših namera od vaših postupaka pomoći će vam da prestanete da koristite hranu kao nagradu ili sredstvo za smirivanje. Zamislite scenu u kojoj detetu treba da date hranu, i zaustavite „film“ se pre nego što se to desi. Dok pokušavate da predvidite osećanja svog deteta, zapitajte se koji osećaj želite da mu prenesete.

Na primer, ako vaše dede padne na trotoaru i oguli koleno. Čučnućete pored njega i pokušati da mu sredite ranicu, dok dete plače na sav glas. Međutim, čak i kada ste učinili sve što ste mogli, dete nastavlja da plače. Tada možete doći u iskušenje da, kao i mnogi roditelji, predložite odlazak na sladoled kako bi se dete smirilo. Tada se zapitajte kakvo osećanje želite da prenesete detetu. U ovom slučaju, to je olakšanje, a ne ukusan slatkiš.

Svoja osećanja možete izgovarati naglas. Na primer, kada vaše dete nije pozvano na neki rođendan, recite: „To je tužno. Želim da znaš koliko si voljen“. Ovo vam može pomoći da se setite da pokušate i nešto drugo, što nije hrana.

Uradite nešto drugo

Postoji puno načina da utešite svoje dete koji ne uključuju hranu. Možete ih, na primer, zagrliti, ili im kadu napuniti mehurićima.

Da biste proslavili, pokušajte da zajedno gledate neki porodični video i govorite im zbog čega ste najviše ponosni na njih. Ako pokušavate da motivišete ili inspirišete svoje dete, možete da im pustite njegovu omiljenu pesmu, a zatim plešete i pevate uz muziku.

Kada želite da primorate ili ohrabrite decu da rade domaći zadatak, pokušajte da pohvalite njihov trud. Stavite im do znanja da vidite da naporno rade pitajte na koji način možete da im pružite dodatnu podršku. Kada najmlađa deca odbijaju da napuste igralište ili se okupaju, pokušajte da ih motivišete plišanom životinjom ili igračkom kojom vole da se igraju.

Uprkos svemu, niko ne kaže da nikada ne treba deci napraviti tortu, ili baš nikada ne koristiti hranu kao nagradu. Hrana je svuda sastavni deo kulture i u njoj treba uživati.

Ključ je u balansu. Važno je da umete da pronađete prave reči i metode, umesto da stalno koristite hranu, kako bi pokazali svojoj deci koliko ih volite.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA