≫ 

Ako se pitate šta znači izraz "nuklearna porodica", ovo je najprostije objašnjenje

Svaka porodica je jedinstvena na svoj način, a ljubav među njenim članovima mora da bude osnovni ključ svega

  • 1
roditelji i beba Foto: Pixabay

Tradicionalno značenje izraza „nuklearna porodica” podrazumeva dvoje bračnih drugova suprotnog pola i njihovu decu, biološku ili usvojenu. Ipak, značenje ovog termina donekle se izmenilo, kako bi bilo inkluzivnije, i danas se odnosi na različite tipove užih porodica.

Već u 13. veku se u Engleskoj zapaža struktura uže porodice, kada se ljudi sve kasnije venčavaju. Pošto su mnogima roditelji već bili preminuli, domaćinstvo se sastojalo iz jednog bračnog para i njihove dece.

Sa pojavom nuklearne porodice se smanjuje broj potomstva jednog bračnog para, a više se važnosti pridaje obrazovanju deteta i bliskosti sa njim. Veći kvalitet u zdravstvu takođe je doprineo usponu ovakvih porodica, jer su i stari počeli da se osamostaljuju, odnosno, nije im bila potrebna neprestana nega dece i unučadi.

Prema savremenim shvatanjima, nuklearna, iliti, uža porodica sastoji se iz dvoje roditelja sa jednim ili više dece, koji stanuju pod istim krovom. Pritom, tu može biti reč o biološkom potomstvu ili usvojenoj deci. Takođe, ni roditelji ne moraju nužno biti suprotnih polova, što istovremeno znači da unutar jedne uže porodice bračni par može biti zakonski venčan ili nevenčan, istopolan ili raznopolan. Ova dinamika ne utiče na njihovu odluku da se zajedno staraju o svojoj deci.

Ono što bi svakako trebalo da odlikuje svaku nuklearnu porodicu jeste određeni sistem vrednosti, odgovornost, bezuslovna ljubav, zdrav obrazac vezanosti jednih za druge, kao i sredina u kojoj se neguju uzajamno podržavanje i podučavanje. Svaka porodica je jedinstvena na svoj način, te ne postoji konkretan stil ili sistem vrednosti na koji bi jedna porodica trebalo da se ugleda, ali ljubav među njenim članovima mora da bude osnovni ključ svega.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA