≫ 

Produženi policijski čas napravio problem mnogim razvedenim roditeljima, ali evo koje je rešenje

Ako u sudskoj presudi piše da roditelj koji nema primarno starateljstvo treba da vrati dete do nedelje u 17h, evo kako je to moguće u ovim uslovima

  • 19
Razvedeni roditelji, razvod, dete, roditelji Foto: Shutterstock

Razvedeni roditelji u Srbiji našli su se ovih dana u problemu, nakon što je produženi policijski čas i te kako uticao na sudsku presudu o pravima drugog roditelja da viđa dete.

Naime, iako većina bivših partnera samostalno dogovara kada će drugi roditelj viđati dete, postoje i oni koji su pomoć potražili na sudu čime je produženi policijski čas od subote u 13h do ponedeljka u 5h i te kako zakomplikovao unapred sudski dogovorena viđanja.

Odluka o rešenju ove situacije je pak, objavljena na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 5. aprila, a mi vam je u celosti prenosimo:

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po ovlašćenju predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, tokom vanrednog stanja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kontrolisaće i vršiće izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa.

Građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa, za rešavanje ovog problema potrebno je da se zahtevom obrate lokalnoj samoupravi, dostave potrebna dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole. Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere dostavlja zahteve Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje će nakon provere dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole.

Jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda.

Na ovaj način će jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa drugim organima lokalne samouprave i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviti i dostaviti u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent.

Takođe, jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi su da, u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđenje deteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) u smislu: policijski čas, i treba im dozvola da dete preuzme i/ili vrati u terminu određenom sudskom presudom.

Gradonačelnici odnosno predsednici opština odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dete u vreme policijskog časa i istinitost dostavljenih podataka.

Šta podrazumeva starateljstvo jednog roditelja?

Samostalno izvršavanje roditeljskog prava znači da će zajedničko dete biti povereno jedom roditelju, pri čemu će se odrediti visina alimetacije od drugog roditelja i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem. Roditelj koji nije dobio roditeljsko pravo ima pravo i dužnost da izdržava dete, da sa detetom održava lične odnose i i odlučuje o pitanjima bitnim za život deteta (zdravstveni problemi, obrazovanje, prebivalište).

Video: Predrag Kon o efektima mere dvadesetčetvoročasovne zabrane kretanja

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sova

    6. april 2020 | 11:38

    Neka saceka ponedeljak. Ajde covjece svi smo ljudi, svi imaju pravo na svoje dijete. Tih 12 sati mu nece nista bit kod oca ili majke.

  • Gvb

    6. april 2020 | 12:13

    Ne ženite se zato što tako treba ili ste ušli u određene godine, već samo ako možete sa tom osobom da provedete više dana sami i to nije problem.

  • XY

    6. april 2020 | 11:37

    Interes deteta je da se ne kreće i da bude u izolaciji sa jednim roditeljem koji se ne krece.Drugi nek dodje i donese sta treba i vidi ga na vratima sa 2 m odstojanja.Eto vam uputstva u ovom vanrednom stanju.Posto sve prodje vratiti se na stara Resenja.Mislim da se roditelji prave malo "mutavi" pa kao ovo ne znaju ili ne mogu da zakljuce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA