≫ 

Pedijatar Aleksandra Miletić odgovorila da li je opasno što su deca u izolaciji više ispred ekrana

Da li roditelji treba da brinu jer su deca tokom izolacije više izložena ekranima nego inače?

  • 2
dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

Sa pandemijom korona virusa, zatvaranjem vrtića i škola, deca više vremena nego inače provode pred ekranima.

Koliko god se roditelji trudili da nađu zanimaciju u kućnim uslovima, crtani filmovi i igrice vešto okupiraju pažnju najmlađih pa je neminovono da dobar deo dana provedu ispred ekrana televizora, telefona ili tableta.

Zbog epidemije korona virusa veliki broj dece i roditelja, koji nemaju dvorišta i terase prisiljen je da vreme provodi kod kuće.

Savet psihologa je da ne branite u potpunosti gledanje crtanih filmova i igranje igrica, ali da je važno da to vreme bude ograničeno. Svako gledanje u ekran više od sat vremena u kontinuitetu otežava njihovo odvajanje od ekrana.

Pokazalo se da nakon gledanja televizije deca vrlo često postaju hiperaktivnija i razdražljivija.

Baš zbog ovih činjenica roditelji u Srbiji su sa razlogom zabrinuti.

Ovim povodom razgovarali smo mr sc. med. dr Aleksandrom Miletić, pedijatrom koja je za "Telegraf" objasnila da roditelji ipak ne treba mnogo da brinu.

Na pitanje kako ćemo, kada sve ovo prođe, odvići decu od gledanja u ekrane ona kaže da to neće biti problem.

- Nije ovo neki tako dug period da biste imali brigu kako će se dete odvići. Naviku koja traje mesec, dva, dana nije problem iskoreniti. Dete neće baš ceo dan biti ispred ekrana, zanimajte se zajedno, recimo rizikom, ili nekim drugim društvenim igrama - savetovala je dr Miletić koja je za "Telegraf" objasnila i zašto izlaženje u dvorište tokom pandemije može da bude rizično.

decak dečko tinejdžer sa mobilnim telefonom, crvena majica, dopisivanje, poruke, usamljenost Foto: Profimedia/Alamy

Budući da nema igranja u parkovima i u vrtiću, mestima na kojima su deca trošila najviše energije, a vreme napolju je sada maksimalno ograničeno zbog naše bezbednosti, mnogi roditelji su se pitali na koji način će deci uspeti da nadomeste boravak na svežem vazduhu.

- Jako je važno često provetravanje prostorije u kojoj boravite s detetom uz zajedničke aktivnosti. Ovo je jedinstveno vreme koje nam je dato da provedemo s decom, a nadomestićete sve tako što ćete im u ovom periodu pružiti svu ljubav - zaključuje dr Aleksandra Miletić.

Da li vaša deca tokom izolacije provode više vremena ispred ekrana nego inače? Na koji način ih zanimate drugim stvarima? Pišite nam komentarima.

Video: Kako da razgovarate sa decom o korona virusu?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    7. april 2020 | 15:42

    Dosadili i crtači moja unuka od pet godina počela da vadi kamenciće iz akvarijima i da ih boji,i mališani su odlepili.

  • Kika

    7. april 2020 | 15:51

    Axxxaxaxaxa...ja ne verujem sta citam....pa deca pola dana provedu ispred tv-a i ispred kompijutera...jer moraju zbog skole!! Strasno sta se sve lupeta....kao ne valja...pa znamo da ne valja!!To znamo!!! I sta cemo???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA