≫ 

Dečji psihijatar dr Nenad Rudić ima savet zlata vredan za sve roditelje: "Nemojte im ovo zamerati"

Normalno je da decu uznemirava činjenica da ne mogu napolje

  • 1
dečji psihijatar samoizolacija deca foto: pixabay.com; pritnscreen/RTS

Dr Nenad Rudić, dečji psihijatar govorio je u Jutarnjem programu RTS-a o tome kako roditelji treba da postupaju sa decom u periodu samoizolacije ističući da je tužno ako ovaj period koristimo da se upoznamo sa svojom decom jer on treba da pokaže kvalitet naših odnosa.

Na pitanje da li je bilo poziva od početka karantina, kaže da jeste, a posebno ističe jedan slučaj.

- Roditelji predškolskog deteta koji inače imaju problema i u običajenim uslovima sa svojim detetom, sada imaju još više. Jednostavno dete je previše bučno, stvari su eskalirale, pa su komšije zbog buke zvale policiju koja je morala da dođe roditeljima na vrata. Upravo zato molim ljude da budu tolerantni.

Kako kaže, prirodno je biti pod stresom, ali nije zdravo živeti pod stresom. Prirodno je plašiti se, ali i ne živeti u strahu.  

- Mi zaboravljamo da deca predškolskog uzrasta žive realnost na drugi način – izlazak napolje je deo njihovog identiteta. Roditelji moraju da komuniciraju sa detetom, a fizička izolacija ne sme da bude praćena psihološkom. Deci ne bismo smeli ništa da zameramo već da budemo pribrani i pokušamo da razumemo. Najvažnije je i da nas deca prepoznaju u ovim vremenima. Dakle, budimo pribrani i prirodni, pre svega – ističe dr Rudić.

Video: Kako da razgovarate sa decom o korona virusu?

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    9. april 2020 | 11:48

    komsije n8kad nisu bili deca,rodili se odrasli i vaspitani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA