Važan savet pedijatra svim roditeljima čija deca kreću u vrtić: "Nije svaki kašalj korona virus"

- Ono što roditelji treba da znaju je to da nije svaki virus - korona virus

  • 0
Vrtić, deca Foto: Pixbay/tolmacho

Sa slabljenjem oboljevanja od korona virusa i ublažavanjem mera vrtići širom Srbije ponovo su počeli sa radom 11. maja.

Ono što nam govore trenutni podaci jeste da su trenutne vrtićke grupe male, sa do 5-oro dece, i da se na polazak dece u jaslice i vrtiće odlučio manji broj roditelja koji su fizički morali da budu prisutni na poslu.

I dalje veliki broj njih strahuje od povratka dece u kolektiv, iako su dosadašnja ispitivanja pokazala da korona virus kod dece uglavnom izaziva bolest sa blažim simptomima.

Brojni roditelji su više bili za to da decu zadrže kod kuće do kraja maja, pa nismo mogli da se ne zapitamo šta će se desiti kada veći broj dece krene u kolektiv, a to je ujedno i briga brojnih roditelja, ne samo širom Srbije, već i širom sveta. Činjenica je da jednog dana mora da se krene sa uobičajenim aktivnostima i životom.

Pedijatar prim dr sci med Dragana Jevtić je za "Telegraf" objasnila da li roditelji treba da strahuju od budućeg perioda kada veći broj dece krene u kolektive.

- Još uvek je dosta nepoznanica vezano za korona virus, najpre zašto se kod dece javlja blaži oblik kovida i zašto deca ipak ređe oboljevaju. Sigurno će sa povratkom u vrtić da se vrati i transmisija ostalih virusa, pa ne mora svaka bolest koja se bude desila u vrtiću u narednih 3 do 5 nedelja da bude izazvana koronom. Infekcije će izazivati i respiratorni i crevni virusi. Tako se postiže kolektivni imunitet, deca su zajedno u kolektivu i razmenjuju svoje viruse. Da kažem da roditelji ne treba da se brinu, ili da treba da se brinu - i jedno i drugo bi bilo pogrešno. Ono što treba da imaju na umu je to da su dosadašnja saznanja pokazala da deca imaju blaže simptome, da se lakše leče, a najvažnije je da ne mora da znači da je svaka temperatura i svaki kašalj kod dece izazvan korona virusom. Na kraju, mi se nalazimo u trenutku kada je teško napraviti razliku, osim iskustveno - kaže dr Dragana Jevtić.

Deca, igra, koronavirus Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Naša sagovornica dalje podseća da su deca dva meseca bila potpuno izolovana iz svakodnevnog bitisanja i da jednog dana ipak mora da se nastavi sa uobičajenim životom.

- Roditelji treba da znaju da nije svaki respiratorni problem kod deteta izazvan koronom i  da su na sreću slučajevi infekcije koronom kod dece mnogo blaži i da se uspešno leče. Da li će ove činjenice biti utešne za roditelje, to ne mogu da vam kažem - dodala je dr Dragana Jevtić i istakla da će u budućnosti pedijatri biti na velikom izazovu da razaznaju koji je virus izazvao infekciju kod deteta, jer su u početku simptomi infekcije korona virusom i drugim virusima vrlo slični.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA