≫ 

Jedino srpsko žensko ime koje može imati prelepo, ali i užasno značenje: Ima magijsku prošlost

Ovo ime je neobično po tome što ga roditelji daju ili zbog svetle ili mračne želje. Verovatno, jedino ime koje ima dva potpuno oprečna značenja

  • 6
Beba Foto: Pixabay

Odavnina se verovalo da ime deteta može da odredi njegovu budućnost i unese radost u dom i porodicu. Roditelji su se zato često oslanjali na tradiciju, stara verovanja i magiju.

Za razliku od današnjih trendova, nekada je bio običaj da se deci daju imena koja odišu dubokom simbolikom.

S obzirom da su nekada vladale mnoge zarazne dečje bolesti, i deca su umirala, naše bake i deke su htele na decu da prenesu ljubav, sreću, blagostanje, ali i da ih zaštite od zlih duhova, uroka, veštica i bolesti...

Jedno od najpopularnijih imena koje se nekada davalo novorođenim devojčicama ima vrlo lepo značenje jer predstavlja štit od bolesti, ali ima i tužnu i tešku simboliku, za koje većinu ljudi ne zna. 

Reč je o ženskom imenu Stanka koje ima slovensko poreklo. Može biti zaštitno od osnove “stati” (prestati). 

beba spava Foto: Pixabay

U dalekoj prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije ovakva imena su se nadevala deci jer se verovalo da bajanje imenom može da pomogne da se dete održi, ostane u životu i zaštiti od bolesti. Ime nastalo od osnove “stajati” (ostajati)  - da stane bolest. 

Ipak, ono što je relativno nepoznato je da su ovo ime dobijale devojčice čiji su roditelji priželjkivali da prestanu da dobijaju decu, odnosno da zaustavi dalje rađanje dece tamo gde ih je već suviše.

Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu - Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Beba Pixabay

Pretpostavlja se i da su u dalekoj prošlosti izvedena od prastarih imena stanimir, Stanislav i dr. Postoji veliki broj imena koja imaju isto značenje i u korenu imaju istu reč, ali su im dodati različiti nastavci, poput Stajka, Stajko, Stana, Stane, Stanija, Stanika, Stanoje, Stanojka, Stanojla i Stanojlo.

Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    23. maj 2020 | 13:02

    Исто важи и за име "Станица". А обично је надимак "Цана". Једна таква ме је родила, али почесто и по гузи... каже да нисам баш увек био најбољи...

  • Лили

    23. maj 2020 | 14:51

    Лијепо име!Волим стара,народна сроска имена!

  • Maja

    24. maj 2020 | 14:57

    Ime moje babe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA