≫ 

Tri rečenice koje majke u Srbiji govore deci, a zbog kojih ona kasnije nisu uspešna

Fraze koje ubijaju decu u pojam, fraze sa kojima su mnogi od nas odrasli i koje nikako ne smemo govoriti, iako smo ih slušali često

  • 5
Dete, razmaženo, majka Foto: Pixabay.com

U najvažnijoj ulozi u životu, roditeljskoj, dešava se da iz najveće ljubavi i dobrih namera napravimo grešku zbog koje će dete sutra ispaštati.

Postoje brojne situacije u kojima se roditelji ponesu onako kako su čuli druge da pričaju i nesvesno, komentarima unose nesigurnost u decu.

Za vas smo izvukli tri najčešće greške koje prave majke u Srbiji koje deci mogu da štete na duge staze.

1. "Vidiš kako on ne plače, a ti plačeš"

Rečenica koju svakodnevno slušamo u vrtićima kada decu ostavljaju roditelji u vrtiću. Onima koji plaču govori se -Vidiš kako tvoj drugar ne plače, a sve u cilju utehe, ali ovo je zapravo kontraproduktivno.

Dete plače jer se odvaja od majke, od svoje sigurne luke, potrudite se da razumete dete, ne upoređujte ga sa drugima, već mu npr. ispričajte kako ste i vi bili tužni kada ste išli u vrtić, ali da ste vremenom zavoleli druženje i vaspitačice.

majka-dete-foto-pixabay Majka i ćerka Foto: Pixabay

2. "Ti ne možeš, pusti mene ja ću"

Većina majki želi da olakša deci svakodnevne radnje kako se ne bi mučila, ali da li je to ispravno? Prema mišljenju mnogih psihologa treba ih pustiti same, kada žele da jedu, da se obuku, da bilo šta samostalno uarde, dozvolite im. Tako grade veru u sebe i samopouzdanje koje je od ključne važnosti za izdradnju samouvrene ličnosti u kasnijem živtu.

3. "Bravo, ti si najpametniji na svetu"

Pohvala je važna, ali ne preterana. Budimo realni, neki roditelji svoje dete hvale na sva usta nazivajući ih pametnim malim glavicama samo zato što su se (ponovo) ispiškila u wc šolju. Nije loše biti podrška svom detetu, ali sve ima svoje granice, jer s previše pohvala i "pametnih" prideva dete će vremenom početi da shvata da je ono jedino pametno, a svi ostali baš i nisu. To vodi aroganciji koju realno, niko ne voli.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    27. maj 2020 | 15:42

    Tesko je podizati dete. Moja majka i dalje smatra da to sto ona radi ja ne mogu tako dobro, kritikuje me i kad odem u prodavnicu-ne znas ni krastavac da izaberes. Ako ne znam krastavac da izaberem kako cu se udati i brinuti o porodici? Pri tome sam fakultetski obrazovana, govorim 2 strana jezika a plata mi je 4 puta veca od prosecne. Opet, ja stalno sumnjam u sebe, nikad dovoljno dobra. Tako smi valjda vaspitavani, dok danasnji roditelji praktikuju stavku 3. Njihova deca su neverovatna, ona znaju sve, komponuje dete od 6 god....kad sam to cula....neverovatno. Roditelji juce, danas, sutra su u vaspitanju dece nerealni.

  • I

    27. maj 2020 | 15:01

    Gde je granica

  • Maja

    27. maj 2020 | 20:02

    Sta god da mi majke kazemo deci to nije nesto sto ce da ih uoblici,vise he do okoline i realno sto si vece djubre od coveka i da samo gledas pare i sebe i to bolje za tebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA