≫ 

Spavanje sa detetom je dobro po njegov razvoj, a evo i zašto

Privrženo roditeljstvo uključuje prakse zajedničkog spavanja, dojenja i nošenja deteta u "kengur-torbi"

  • 2
beba, uspavljivanje, otac, spavanje, san Foto-ilustracija: Pixabay

Profesorka Suzan Kraus Vitborn tvrdi da je praksa ležanja sa decom dok ne zaspe dobra po njihovo mentalno zdravlje. Ovaj termin je poznat i kao "privrženo roditeljstvo", a tiče se roditeljskog odgovara na dečje potrebe i zajedničkog bliskog fizičkog kontakta.

Privrženo roditeljstvo uključuje i prakse zajedničkog spavanja, dojenja i nošenja deteta u "kengur-torbi".

Pojedini veruju da ovakva bliskost podstiče kasniji osećaj sigurnosti i nezavisnosti dece, ali da je to dobro za bebu?

Suzan Kraus Vitborn, profesorka psiholoških i moždanih nauka na Univerzitetu u Masačusetsu, tvrdi da ovakva praksa pomaže deci da postanu uspešna kad odrastu.

- Ovo je senzibilni pristup koji održava fizičko i psihičko zdravlje dece. Naša istraživanja su pokazala da oni koji su se osećali sigurnim u detinjstvu, imaju srećnije i manje konfliktne živote kad odrastu. Oni postaju i bolji roditelji

- smatra Kraus Vitborn.

Patrisa Mari Miler i Majkl Lamport Komons sa Medicinske škole u Hardvardu su još 2010. godine sproveli istraživanje na ovu temu.

majka,dete,maceha Foto: Pixabay.com

- Ovakva praksa umanjuje stres kod deteta. Kad dete pati i traži podršku u naručju roditelja, a oni mu je pruže, to će mu pružiti emocionalnu stabilnost. Dete će u kasnijoj dobi  lepše komunicirati sa vršnjacima i imaće bolji uspeh u školi - ističu Miler i Komons.

Ovaj pristup su podržale i javne ličnosti, kao što je Tamara, ćerka milionera Bernija Eklstona, koja je čvrsto veruje u privrženo roditeljstvo. Njena ćerka Sofija spava u istom krevetu sa njom i njenim suprugom Džejom.

- Već sa šest meseci je počela da spava između nas. Ovo nije uticalo na moj odnos sa Džejem, samo je drugačije. I dalje imamo vremena za intimu, samo ne toliko - kaže Tamara.

Video: Kako da razgovarate sa decom o korona virusu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    31. maj 2020 | 14:51

    Deca su najveće bogatstvo

  • 😍

    3. jun 2020 | 21:22

    Kad se mojih dvoje od 2 i 4 godine uvucu u krevet, skoro svaku noc, pa se zalijepe jedno za drugo, grle se i tako spavaju, aaah ljepote, nista mi vise ne treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA