≫ 

Porodila se, nije znala da je trudna, a čak 4 testa su bila negativna: Kako je to moguće?

Pila je kontraceptivne pilule, imala redovan menstrualni ciklus, a čak četiri testa su bila negativna...

  • 6
Grejs Mičim Foto: Printskrin Fejsbuk/Gracie Lou Meachim

Britanka Grejs Mičim je bila u potpunom šoku kada je rodila bebu na wc šolji jer nije imala pojma da je trudna. Ona je sve vreme koristila kontraceptivne polule, imala je redovan menstrualan ciklus i uradila je četiri testa na trudnoću, koja su pokazala negativan rezultat.

Grejs Mičim (32) i njen suprug Džejms su dugo planirali veliku porodicu i bili su odlučni da će imati najviše troje dece. Međutim, sasvim neočekivano, devojčica Siena je stigla na svet kao prelepo iznenađenje. Tako ova porodica danas uživa sa četvoro dece u svom velikom domu u Velikoj Britaniji. 

U decembru mesecu prošle godine, Grejs se probudila, ustala iz kreveta i osetila umorno i iscrpljeno. Planirala je da popije tabletu protiv bolova i šolju čaja, a onda je odjednom osetila potrebu da ode u toalet. Dok je sedela na wc šolji, osetila je curenje vode i samo je vrisnula, ispričala je žena za britanske medije.

Njen suprug i najstariji sin, Tajler, priskočili su u pomoć jer su u prvom trenu pomislili da ju je neko napao, ali im je Grejs doviknula kroz vrata da pozovu Hitnu pomoć. Nakon što je spustio telefonsku slušalicu, Džejms je pomogao svojoj ženi da se porodi... Kada su stigli bolničari prisustvovali su neverovatnoj sceni, a odmah potom su odveli mamu i bebu u bolnicu kako bi se obavili svi neophodni medicinski pregledi.

Kao što možda očekujete, ovo je bio pravi šok za 32-godišnju ženu, koja nije imala pojma da nosi dete. Grejs kaže da je kontraceptivne tablete uzimala savesno, da je svakog meseca imala menstruaciju i da nije imala vidljiv stomak.

- Ušla sam u toalet i za samo nekoliko sekundi plodova voda je iscurela. Toliko sam se uplašila da sam počela da vrištim. Bilo je nestvarno. Nisam imala nikakav simptom, ni bol, ništa. Kad sam sela na wc šolju, uopšte nisam imala osećaj da ću da se porodim.. Nakon tri prethodne trudnoće, znam kako to izgleda. Odjednom je potekla plodova voda, i osetila sam ogroman pritisak tamo dole. Tada sam znala šta se dešava i bila sam u potpunom šoku. Moj muž i naše najstarije dete su dojurili. Džejms je pozvao hitnu pomoć i kazao je operateru da „misli da je dete, ali da nisam trudna “. Čim je završio razgovor, spustio je ruke u wc šolju i rukama uhvatio bebu - priča svoje neverovatno iskusvo ova hrabra mama.

Tokom svoje trudnoće Grejs je pila alkoholna pića, takođe je koristila jake tablete protiv bolova zbog bola u ramenu,  tako da je bila neverovatno sreća da se devojčica Siena rodila potpuno zdrava.

Mama četvoro dece kaže da nije primetila nikakve promene na svom telu, sem blage izbočine na stomaku, pa je kod kuće uradila tri testa na trudnoću od kuće, za svaki slučaj, ali su svi dali negativne rezultate.

Kada je bila u petom mesecu trudnoće, otišla je kod lekara koji joj je uradio još jedan test trudnoće - opet, rezultat je bio negativan. Nakon što je napipala kvržicu na stomaku, Grejs je dijagnostikovana cista koja se, kako su lekari smatrali, ponovo pojavila nakon nekoliko godina. Ova hrabra mama je čak imala zakazan ultrazvuk u januaru mesecu, kako bi stručnjaci pratili cistu, međutim, beba se rodila mesec dana ranije.

- U prvoj, kao i u trećoj trudnoći imala sam veliki stomak. U drugoj je bio manji, a onda je naglo porastao u poslednjih osam nedelja do porođaja. Ali sa Sienom nisam imala nikakve znakove, trudove, ništa. Svi testovi na trudnoću bili su negativni, imala sam redovnu menstruaciju. Jedini razlog zbog kojeg sam polagao testove je taj što sam u trbuhu osetila blago ispupčenje - objašnjava.

Iako je Sienin dolazak bio ogroman šok, a ne ono što su planirali, Grejs i Džejms, celu priču vide kao "lepo iznenađenje". Kako kažu, definitivno ne planiraju da imaju peto dete.

Kako je moguće da je žena trudna, a da to ne zna?

Do sada smo čuli brojne vesti iz sveta i Srbije o ženama koje su se porodile, a nisu ni znale da su trudne ili su saznale mesec dana pred porođaja.

Prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije, ali mnoge žene su se susrele sa situacijom da imaju ciklus i tokom trudnoće, pa da čekaju dete otkriju tek u 3, 4 mesecu. Doktorka i ginekolog Katrin Šarp kaže da se ovakvi slučajevi dešavaju u jednoj od 500 trudnoća.

beba, porođaj, rođenje Foto: Pixabay

- Dešava se da ženama test na trudnoću bude negativan, iz nekoliko razloga - urade test previše rano ili ne prate uputstva testa. Događa se da na vešu primete mrlje krvi, što je uobičajeno u trudnoći, od čega pomisle da je menstruacija. Uostalom, mnoge žene nemaju redovan menstrualni ciklus - kaže doktorka a prenosi Bebac.com.

- Mnogi lekovi takođe mogu da poremete menstruaciju. Kada ove žene nemaju menstruaciju po nekoliko meseci, često pomisle da je zbog toga. Fizički, neke žene se ne promene mnogo tokom trudnoće, a dame koje su inače punije imaju više predispozicija za to - objašnjava dr Šarp.

Mnoge žene nemaju uobičajne simptome trudnoće - vrtoglavicu, mučninu, oticanje nogu, a do zanemarivanja trudnoće može da dođe i u slučajevima kada žena zbog mentalnih poremećaja ne prepoznaje simptome.

novorođenče, porođaj, beba Foto: Pixabay.com

Psihijatar dr Ruta Nonaks naglašava da to nije uvek slučaj, i da se dešava da žene koje su mentalno potpuno zdrave, takođe budu trudne po nekoliko meseci, a da to ne znaju.

- Najčešće je reč o ženama koje imaju neregularan ciklusnemaju uobičajene simptome trudnoće ili imaju dijagnozu steriliteta.

Iskusni ginekolozi kažu da je nemoguće ne primetiti simptome trudnoće. U prvih nekoliko meseci ciklus može da se odvija bez prekida, ali nakon toga postaje sve oskudniji i prekida se. Materica raste, grudi otiču, bolne su na dodir, beba počinje da se pokreće u stomaku. Ove simptome žena može da prihvati, a neke ignorišu.

Za "nepoznatu trudnoću" kažu da nikako ne može da bude medicinski fenomen, već samo problem psihološke prirode.

Video: Prvi plač usred busa! Muž se oduzeo, žena se porodila uz pomoć putnika

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA