≫ 

Naučnici upozoravaju na strašne posledice ukoliko bebama do 6 meseci dodajemo vodu u ishranu

Voda se ne preporučuje!

  • 7
beba, pije, mleko, voda Foto: Pixabay.com

I dok svi znamo koliko je hidriranje organizma važno, eksperti upozoravaju da vodu ne bi trebalo da dajemo bebama.

Najmanja količina vode može da utiče na ravnotežu vode u njihovim malim telima, a stručnjaci kažu kako bi to moglo da bude jako opasno po novorođenčad.

Davanjem samo gutljaja vode bebi mlađoj od 6 meseci može da optereti bubrege i dovede do opasnog zdravstvenog stanja zvanog hiponatremija.

- Bubrezi su previše nezreli kod novorođenčadi mlađih od 6 meseci i voda može da izazove intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima kao što je natrijum – objasnio je apotekar Abas Kanani za Yahoo UK.

- Ovo može da izazove hiponatermiju gde je previše vode razblažilo nivo natrijuma u telu. To može da izazove oticanje mozga, a u ekstremnim slučajevima i smrt – kazao je on.

- Dodavanje vode odojčetu može da utiče na bebinu sposobnost da dobija adekvatnu ishranu. Njihovi stomaci su tako sitni i lako se mogu napuniti vodom što otežava dobijanje ishrane koja im je potrebna – rekao je.

Stav mnogih stručnjaka je da bebe do 6 meseci starosti treba hraniti samo majčinim mlekom ili veštačkim mlekom – formulom, dok dugi smatraju da bebe koje su na formuli treba da piju vodu.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    27. jun 2020 | 10:08

    Bebam treba davati vodu jer sva ziva bica moraju da se hidriraju. A narociti deci koja se hrane mlecnom formulom. Zamislite na 40 stepeni ne davati detetu vodu? Svasta!

  • Odma

    27. jun 2020 | 10:58

    Koje gluposti

  • Snežana

    28. jun 2020 | 12:11

    Eh svi mi ,pa i ja,po preporuci lekara pre 30ak godina davasmo našim bebama vodu. To su sad odrasli ljudi koji imaju već,a ako još nemaju imaće,svoju decu,bebe,porodicu. E kako smo mi to pogrešno radiče,davale vodu ćerkama i sinovima,glupe smo jel da ?!! Te bebe izrasle i prerasle nas roditelje ,mal manji od 2 metra,sa svojih 80,90,pa i preko 100.kg. Te naše bebe,sad već od 30ak god našli i snašli se u životu,al možda bi svi bili naučnici da im nismo davale vodu. Kod mas na selu postoji stara izreka " Sto babica,dete kilavo". Uživaj te u materinstvu i batalite savremene lekare,svakom živom biću treba voda,makar i kap

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA