≫ 

Prelomni trenutak u kojem dete odluči da pobegne od kuće: Da li je to bio slučaj i sa Tamarom?

Onog trenutka kada su nerazumevanje i pritisak na dete sve veći, dete odlučuje da pobegne

  • 4
Tamara foto: pixabay; Privatna arhiva/niskevesti.rs

Trinaestogodišnja devojčica T.B. iz Niša pronađena je prošle noći u Beogradu, a od kuće je pobegla kako bi polagala prijemni ispit za Matematičku gimnaziju u kojoj su je usnimile kamere.

Prema informacijama "Telegrafa", roditelji su bili protiv toga da ide u Beograd, pa je ona odlučila da uzme stvar u svoje ruke.

Još pre nekoliko godina psiholog i psihoterapeut Aleksandar Šibula govorio je za "Telegraf" o tome zašto deca najčešće beže od kuće.

- Ako je u pitanju klasično bežanje od kuće, a neka otmica ili neka druga kriminalna radnja, prvo pomisao je da adolescentu nije dobro u porodici, odnosno da u porodici postoji određeni problem. Ti problemi mogu da budu alkoholizam, fizičko maltretiranje, psihičko zlostavljanje, nerazumevanje potreba adolescenta i rešavanje njegovih problema unutar porodice. Pošto ne žele da daju signal da im je pomoć potrebna, onda one beže od porodice - rekao je on.

Psiholog smatra da postoji velika verovatnoća dete ponovo pobegne ako se problem ne reši.

- Posle ovakvog jednog događaja biće još veći pritisak na dete i još veće narazumevanje prema njemu, pa samim tim će biti veća i detova potreba da se od toga skloni - zaključio je on.

Tamarin slučaj epizodno bežanje?

Kako stručnjaci objašnjavaju, kada dete beži nakon što se nešto dogodilo to može biti posmatrano kao epizodno bežanje. To nije konzistentan obrazac i vaše dete ga ne koristi sve vreme kao strategiju za rešavanje problema. To takođe nije nešto što koriste da bi stekli moć. Umesto toga, možda pokušavaju da izbegnu neku posledicu, poniženje ili sramotu. Obično se tako postavljaju kada se plaše neodobravanja roditelja, što lako može biti slučaj sa malom Tamarom, smatraju stručnjaci.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja S

    28. jun 2020 | 15:53

    Bitno je da je dete živo i zdravo nema ne resivog problema. Sad malo razgovora sa roditeljima i sve će biti u redu..

  • Dana

    28. jun 2020 | 16:52

    Dete treba podrzati, ako je nadarena za matematiku i zeli da se obrazuje u tom pravcu.Da li su je roditelji razumeli? Vreme ce pokazati.Zelim joj uspeh u zivotu i ostvarenje zelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA