"Suprug i ja se razvodimo nakon 22 godine braka. Kako to da kažemo našem osmogodišnjem sinu?"

"Tužna sam i isfrustrirana što nisam uspela da sačuvam svoj brak..."

  • 21
Roditelji, svadja, razvod, tužan dečak, dete Foto ilustracija: Shutterstock

Nakon 22 godine braka, suprug i ona su rešili da se razvedu...

- Išli smo na razgovore sa psihologom. Volimo se i jedno drugom želimo sve najbolje, ali, nažalost, romantična i intimna strana našeg braka više ne postoji – kaže Vela (45) iz Beograda.

- Za sada ćemo nastaviti da živimo zajedno jer imamo osmogodišnjeg sina. Trenutno ne mogu da zamislim kako izlazim sa drugim muškarcima.

Otkako smo odlučili da se raziđemo, borim se sa osećanjima krivice i sramote, pogotovo zbog sina koji o ovome još uvek ništa ne zna. Brinem se kako će se nositi sa celom situacijom. Tužna sam i isfrustrirana što nisam uspela da sačuvam svoj brak. Plašim se i svoje buduće finansijske situacije, jer je suprug bio onaj koji zarađuje.

Kad o svemu racionalno razmišljam, sebi kažem da naš odnos ulazi u novo poglavlje, ali nikako ne umem da se izborim s tim šta će ljudi o tome misliti i kako će mi suditi – završava Vela.

Odgovor: Razvod je veoma težak i bolan. U poslednje vreme je postao uobičajen, pa mnogi misle da je time postao lakši za suočavanje. Međutim, razvod nas može psihički uzdrmati u pogledu pronalaženja sebe izvan naših veza. Ako poznajete nekoga ko se uspešno razišao, obavezno porazgovarajte s njim.

Sasvim je normalno kako se trenutno osećate. Nemojte se toga stideti. Suočavanje sa strahom znači da će on brže ispariti.

Budući da ćete i dalje živeti sa suprugom, obavezno postavite granice, odnosno, otvoreno pričajte o tome šta vam sad odgovara, a šta ne, pogotovo u slučaju eventualnog izlaska sa drugim partnerom.

dete, decak, sin, svađa roditelja, roditeli se svađaju, porodica svađe u porodici Foto: Wavebreak / Profimedia

Budući da su deca vrlo intuitivna, sinu što pre sve recite, ali na prilagođen način za njegov uzrast. To učinite zajedno sa suprugom. Recite sinu da ništa loše nije učinio i da ga volite. Ne zaboravite da će on i nakon razgovora imati bujicu pitanja, pa budite spremni i za to.  

U pravu ste što stanje posmatrate kao novo poglavlje, pa razmišljajte o tome šta je to što želite da ostvarite u narednih nekoliko meseci. Šta je ono što vas čini srećnom izvan veze? Morate sebe nezavisno izgraditi kako biste se mogli nositi sa onim što predstoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarajka

    9. avgust 2020 | 21:30

    I ne moraju da mu kažu,videlo to dete odavno iz njihovih svađa.

  • Maka

    9. avgust 2020 | 22:42

    Ja se razvela posle 25 god. braka a mojoj deci svanulo, kazu preporodili se od kako su izasli iz bolesne atmosfere. Nikad mi nista nisu sugerisali i ja sam zbog njih trpela mnogo toga a kad sam presekla oni su bili presrećni da nisam mogla da verujem i tek tada sam uvidela da sam svojom zrtvom da sacuvam brak ustvari deci cinila lose.

  • Buba

    9. avgust 2020 | 23:25

    Ja sam se razvela pisle 30 godina zbog prevare...nisam mogla oprostiti. Nije znao ceniti da mi je bio prvi i jedini. Upoznala sam coveka..moje godiste..razveden...moja deca ga postuju ..unuci obozavaju...srecna sam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA