≫ 

Zašto je od neopisive važnosti da i svoje dete uključite u obavljanje kućnih aktivnosti?

Dokazale su američke studije

  • 1
Dete, majka, mama, čišćenje stana Foto: Shutterstock

Za mnoge od nas kućni poslovi predstavljaju monotonu rutinu, tj. nešto što mora biti odrađeno. Najveći deo ovih poslova, naravno, obavljaju roditelji i često ne uključuju svoju decu, da im ne bi uzurpirali slobodno vreme predviđeno za igru.

Da li deca koja pomažu u kući postaju uspešnije i snalažljivije odrasle osobe?

Brojna istraživanja bavila su se pitanjem zašto je dobro uključiti mališane u obavljanje kućnih poslova, čak iako to njima oduzima vreme koje bi mogli da provedu igrajući se, a u početku ni roditeljima ne predstavlja veliku pomoć. Mnoge mame i tate samo žele da odrade sve oko kuće na najbrži mogući način, i da time svojim mališanima obezbede bezbrižno detinjstvo.

Međutim, studija su dokazale da deca mnogo toga nauče tokom obavljenja monotonih poslova, kao što je čišćenje kuće.

Dobra organizacija

Raspolaganje vremenom jedno je on najvažnijih umeća koja deca steknu, ako su uključena u kućne poslove. Kada je dete prinuđeno da pored školskih obaveza nađe vreme i za kućne obaveze, naučiće kako najefikasnije da iskoristi svaki trenutak, i da se što pre posveti svojoj igri ili odmoru.

Loša organizacija je problem koji muči i mnoge odrasle ljude, a da su počeli da stiču navike od malih nogu, mnogo bi produktivnije provodili svoje dane.

Neophodne kompetencije za samostalan život

Kada se mladi ljudi odsele od roditelja, prvih nekoliko meseci obično prođe pakleno. Obojen veš, zagoreli ručak i nered u stanu samo je nekoliko od problema koji se lako mogu izbeći, ako svoju decu upoznamo sa svim trikovima i malim tajnama na vreme.

Odgovornost i samouverenost

Neophodno je da detetu zadamo zadatak koji može samo da realizuje. Dete će znati da je obavljanje tog posla njegova odgovornost. Pozitivno će uticati na samouverenost deteta ako bide bilo pohvaljeno zbog dobrro odrađenog zadatka.

Timski rad

Dete koje sarađuje sa svojim članovima porodice u obaljenju kućnih poslova biće bolji timski radnik, i lako će se prilagođavati novom društvu u školi i kasnije na poslu.

Provođenje vremena zajedno

Za mnoge roditelje koji rade, zajedničko obavljanje kućnih poslova može biti odlična prilika da više vremena provedu sa svojim detetom. Tokom rada roditelji i deca mogu da razgovaraju o školi ili društvu. Tako dragoceno provedeno vreme će i roditelju prijati, iako će se možda posao odratiti malo sporije.

(T.S/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    13. avgust 2020 | 09:26

    По студији родитеља у Србији, дете не треба ништа да ради чак шта више треба му што пре купити електрични тротинет да се лакше креће и да се не умара.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA