≫ 

Ime koje Srbi sve ređe daju deci, jer misle da označava oružje: Znam devojku koja se tako zove, užas

Ime vodi poreklo iz Rusije

  • 4
Devojčica beba, ruska narodna nošnja Foto: Shutterstock

Svi mi poznajemo barem jednu osobu sa neobičnim, retkim imenom. Obično se mišljenje ljudi deli kada čuju neko nesvakidašnje ime, neki se oduševe, a drugima se nikako ne sviđa.

Jedna korisnica Tvitera, je nedavno podelila na toj društvenoj mreži kako je upoznala devojku koja se, po njenom mišljenju, zove neobično neprijatno i upitala se kako su roditelji mogli da joj daju to ime.

- Devojka ima 19 godina, zove se Mašinka. Roditelji, ne razumem - napisala je.

Ova objava je izazvala "lavinu" komentara i odgovora. Neki su stali u odbranu devojke sa čudnim imenom, dok su se drugi složili sa autorkom posta, da je odluka roditelja vrlo neobična.

- Nije automatska puška, ne sekiraj se. Staro je to ime - napisao je jedan korisnik u odbranu roditelja.

Neki su smatrali ime lepim, i tvdrili da je to samo nadimak ruskog imena Maša.

- Mnogo fino ime Mašinka-Maša. Pretpostavljam da je i njoj drago to ime, a i njenim roditeljima, a svet ko svet nalazi manu svemu i svakom. Ime je u životu najmanje važno, mada ima onih koji se ponose ili stide imena - glasio je kometnar jedna korisnice.

- Rusko ime Marija skraćeno Maša a iz milošte Mašinka. Slično kao Marijica kod nas - objasnio je drugi korisnik u komentarima.

- To je staro ime. Poznavala sam jednu ženu koja se tako zove i umrla sam od smeha kada da prvi put čula njeno ime - izjavila je jedna žena.

Naravno većina komentara se odnosilo na to koliko je ime zapravo neobično, jer podseća na oružje, i mnogi korisnici poznate družtvene mreže su se upitali zašto su se roditelji odlučili da tako krste svoje dete.

- Ima 19 godina, neka promeni ime - glasio je jedan savet u komentarima.

- Punoletna je: ima pravo i mogućnost da promeni. Roditelji? Nemam reči.

Bilo je i onih koji uopšte nisu komentarisali ime već su smatrali da je to privatna stvar jedne porodice kako krsti svoje dete, i ukoliko je vlasnik imena zadovoljan, nema potrebe da se drugi mešaju.

- Šta ima da razumeš. Dovoljno je da razume onaj ko nosi ime i onaj ko ga je dao.

Odakle potiče ime?

Zaista je  varijanta imena Marija, ondosno na heberskom Mirjam.

U Rusiji je zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, kao što su upravo Maša i Mašinka.

Ime je, zapravo, bilo izuzetno popularno u vreme stare Jugoslavije, naročito posle Drugog svetskog rata, od strane okorelih komunista ili čak staljinista. Imena su kasnije zasmejavala čitavu Jugoslaviju i postala su deo urbane kulture. 

Staljinka, Traktorka i Mašinka - tri najčešća imena koja su izazivala podsmeh u širem društvu.

Zašto smatramo da smo pozvani da komentarišemo tuđa imena? Da li imamo pravo da se isčućujemo nad nesvakidašnjim imenima? Ostavite svoje mišljenje u komentarima a mi ćemo ih rado podeliti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јулиа

    30. avgust 2020 | 14:57

    Као прво, погрешно написано то име о којем се расправљате: није МашИНка него МашЕЊка с акцентом на прво А. Као друго, то је најлепше име за жену јер порекло води од Марија, а има ли лепшег имена у свету него име мајке Иисуса Христа. Од детинства руси слушају бајке у којим главни лик се зове Машењка.

  • 🦉

    29. avgust 2020 | 12:44

    Imala sam koleginicu "Staljinka" uvek se stidela svog imena i predstavljala se pod nadimkom.

  • Dux

    29. avgust 2020 | 12:51

    Svemirka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA