≫ 

Kako se postaje kriminalac u Srbiji?

Da li su krivi roditelji ili sistem?

  • 6
Zašto se naša deca ugledaju na kriminalce Foto ilustracija: Telegraf/Privatna arhiva/MUP/Facebook/Kristijan Kiki Golubovic

Javnost je ostala šokirana kada je u nedelju tačno u podne usred ulice Omladinskih brigada na Novom Beogradu u mafijaškom obračunu eksplodirao džip u kojem je poginuo Strahinja Stevanović, koji je od ranije dobro poznat srpskoj policiji.

Ovo je samo još jedan u nizu mafijaških obračuna koji u poslednjih godinu dana potresaju prestonicu.

O tome kako se postaje kriminalac u Srbiji ranije je za "Telegraf" govorila i psiholog Aleksandra Janković.

- Kriminal uvek ima neko svoje vreme i svoj život. S druge strane to su uglavnom oni koji su sazrevali u veoma kritičnom periodu i koji su praktično navikli na scene nasilja i na razna agresivna ponašanja, kako svojih roditelja tako i nekih društvenih idola. Oni su sada dovoljno stasali, pa ako imaju taj potencijal i razne nerazrešene ideje i konflikte i sami će se upisati u istoriju - ističe Aleksandra Janković.

Kako kaže, kriminala će biti uvek, samo je on nekada inenziviran zbog čestih obračuna ljudi koji pripadaju jednom te istom miljeu. Ono što je drugačije u odnosu na devedesete jeste da su današnji tzv. kriminalci i velike zvezde na Instagramu.

- Generalno, internet je kanal nad kojim ne postoji ozbiljan stepen kontrole. Sadržaji koji ne bi trebalo da budu prikazani na televiziji, ovde su prisutni u najgorem mogućem obliku. Takođe, prisutnost na društvenim mrežama često podrazumeva identifikaciju sa vrednostima koje se tu promovišu. Nemali broj tih vrednosti, posebno što se ženskog dela populacije je je glorifikacija prostitucije i brzog sticanja novca - nastavlja.

Savet roditeljima

zatvor foto: pixabay.com

Kako i za 10 do 15 godina ne bismo imali mafijaške obračune po ulicama, roditelji treba da preuzmu veću kontrolu nad svojom decom, onim što prate i čemu se dive. Rečenica poput "to su te nove generacije", "ne razumemo se mi u tehnologiju" su najobičnije opravdanje, a ne realnost.

- Ako ste zainteresovani za svoje dete vi ćete s njim razgovarati, opismeniti se i tražiti da vidite šta je ono što ga zanima na mrežama. Pravdanje time da ste neuki ili ne možete da kontrolišete sve što radi je ipak samo prebacivanje odgovornosti na nekog drugog.

Zato bi bilo dobro da roditelji malo više vremena posvete svojoj deci jer za mnoge od tih momaka koji su odavno zagrizli u kriminal može se reći da su lepo vaspitani.

- Površno gledano, oni deluju kao svi drugi mladi ljudi, ali oni ne žive tako i ne funkcionišu tako. Trebalo bi da se zapitaju čime se to bave idoli njihove dece, odakle naprasno voze luksuzne automobile i troše novac koji je i za njih nezamisliv. Nažalost, jedan broj roditelja se verovatno odlučuje za varijantu koja zatvara oči, pa pušta dete da "bude sposobno" baš kao i njegov idol. Ono što bi moglo da bude sumnjivo im ustvari izgleda kao rezultat veštine - kaže.

Ko su devojke koje svesno ulaze u veze sa kriminalcima?

zgodna devojka foto: pixabay.com

I na kraju dolazimo do čuvenog stereotipa - devojka koja je lepa i koja svoje telo koristi kao objekat za posao uvek se savršeno slaže uz kriminalca, odnosno razbojnika, a oboje su skloni lakom bogaćenju.

Pa, zar se posle toliko slučajeva u kojima su neke od njih nedužne i stradale, današnje devojke ne plaše veze sa kriminalcima?

- Znam iz kliničke prakse za razne primere, ali bukvalno sam pitala devojke koje su se nalazile u okruženju opasnih momaka da li im pada na pamet da bi mogle da budu kolateralna šteta mafijaškog obračuna? Čak 90 odsto njih mi je reklo 'Ma, šta me briga', kao i da im je cilj je da budu slavne i na estradi. To je vrlo autodestruktivni model jer one zapravo ne razmišljaju ni o čemu, ni o svom zdravlju, pa ni o životu - zaključila je psiholog Janković u razgovoru za "Telegraf".

Video: Olupina gori na ulici, jedna od žrtava urla na policiju: Snimak neposredno posle eksplozije džipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Država

    15. septembar 2020 | 13:29

    Stvara kriminalce??!!Kod Tite su radili za službu na zapadu ili Goli Otok doživotno??!!Ovi uništavaju svoje ??!!

  • Vlada KS

    15. septembar 2020 | 14:45

    Tako sto zavrsis fakultet, uclanis se u stranku...

  • Olimdar

    15. septembar 2020 | 15:23

    Zašto jednom ne kažete istinu. Kriminalac se postaje iz objesti. Dete koje od malena nije radilo ništa a normalno imalo sve kada dodje vreme da treba da zaradi neće da se muči kao i do sada. Tada kreće u kriminal kako bi lagodno živelo. Nije tačno da na televiziju vudi ubistva i onda kreće i ono. Kada sam bio dečak gledali smo kaubojske filmive zatim Brus Lia ali nikada nam nije palo na pamet da ubijamo kao u kaubojskim filmovima. Kada smo bili deca imali smo obaveze morali smo nešto i da radimo a danas svako gleda da njegovo dete ne radi. Nekada se imalo poštivanja kako u kući tako i na uluci. Današnje vreme je drugo deca nevaspitana niko nikog ne poštuje na ulici se pinašaju kao razbojnici a roditelji se još čude zašto je to tako. Svako svoje dete štiti ma šta da je uradilo dok u moje vreme svi redom vaspitavali od roditelja preko komšije na ulici pa i nastavnika u školi. Kada dobiješ vaspitnu od bilo kaga nema kom da se požališ jer ćeš dobiti od njega još. Zato smo slušali poštivali a ovakvih kriminala se i ne sećam. Sećam se dosta generacija koji su idrasli u dimaćine i dobre radne ljude danas samo gledam nerad bezobrazluk a hteli bi sve da imaju zato je kriminal u porastu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA