≫ 

Nikad ne smete zaključati dete i ostaviti ga u automobilu - to je opasno po život

Slučaj u Novom Sadu, na žalost, nije prvi u svetu

  • 7
Dete, devojčica, dečak, zaboravljeni u automobilu, autu, vrućina, sunce Foto: Profimedia

Uprkos čestim slučajevima koje čujemo iz sveta o tome kako deca mogu i da umru ukoliko ih zaključamo u auto, Slađan M. iz Novog Sada, to u potpunosti zanemarevši, ostavio je svoju ćerku u kolima na tri sata. 

Naime, novosadska policija uhapsila je oca  koji je svoju ćerku u zaključanom autu. Devojčica je, vraćena majci, a Slađan će biti priveden, uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.

Verovali ili ne, ovo nije jedan izolovan slučaj. U svetu se relativno često dešavaju ovakvi incidenti, a neki od njih su bili fatalni po dete.

Zašto je opasno ostaviti dete u autu?

Zaključati dete u auto opasno je pre svega za vreme leta, zbog visokih temperatura. Tokom vrelih dana temperatura u parkiranom automobilu može biti čak 40 stepeni viša od temperature napolju.

Nagli porast temperature desi se u prvih pet minuta. Zbog pregrejanog automobila dete može da pretrpi toplotni udar opasan po život, brzu dehidraciju i gušenje.

Smrt od toplotnog udara može se dogoditi čak i kada su automobili parkirani u hladu. Što je dete mlađe, veća je osetljivost na toplotni udar i znatno brže dehidrira.

dete, znoj, auto sedište, opasnost, toplotni udar Foto: Prinscreen/youtube

Takođe, ovakav doživljaj kod deteta može da izazove traumu, i kasnije ozbiljnu klaustrofobiju, prenosi veb stranica "Raising children".

Tragičan slučaj iz Las Vegasa

U centru Las Vegasa, 5. oktobra ove godine neodgovornost jednog oca Sidneja Dila, prouzrokovala je smrt 22-mesečne bebe u zaključanom automobilu. Budući da je zaboravio ključeve u autu nije mogao da oslobodi svoju bebu.

Prema policijskom izveštaju, jedan policajac je ponudio da razbije prozor, ali muškarac je to odbio rekavši da ne želi da ošteti svoj novi automobil. Posle nekoliko minuta, policajac je doneo odluku da razbije zadnji prozor vozila, međutim bilo je prekasno. Dete je umrlo zbog toplotnog udara i dehidratacije.

Koje posledice čekaju roditelje?

Sidnej Dil je bio osuđen zbog zanemarivanja deteta i dobio je novčanu kaznu od 20.000 dolara.

U Srbiji ukoliko dete umre u zaključanom automobilu to bi se tretiralo kao napuštanje nemoćnog lica, i roditelj bi mogao da dobije do 8 godina zatvorske kazne, objasnio je za "Telegraf" Željko Mijatović, advokat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    23. oktobar 2020 | 17:28

    Stvarno ne mogu da shvatim takve ljude. Život je nepravedan što je takvim ljudima dao da ima djecu a neki su lišeni te sreće. Koliko je samo parova koji ne mogu imati djecu a ovakvih budala sve više i više.

  • ivan s

    23. oktobar 2020 | 15:28

    Čuj, u svetu. Nije prvi slučaj ni u Novom Sadu, kamoli u svetu.

  • Veteran

    23. oktobar 2020 | 17:21

    Takvi odmah na robiju i to dugačku..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA