≫ 

Plejboj prinčevi žive u raskoši i umiru mladi: Tragedije koje su milijardere zavile u crno

Trojica planetarno poznatih bogataša ostala su bez sinova pre nego što su im priredili svadbena veselja

  • 0
Prince Azim of Brunei

Princ Azim, sin sultana od Bruneja; Foto: Flickr/immo truz

Princ Azim, sin sultana od Bruneja, jedan od magova američke filmske industrije čiji je biznis procenjen na pet milijardi dolara, preminuo je prošlog vikenda. Azim je bio šesto dete sultana od Bruneja i četvrto u redu za presto. Mediji u Velikoj Britaniji navode da je Azim preminuo posle duge i teške bolesti u 38. godini, kao i da je, u skladu sa islamskim običajima, sahranjen istog dana kad je preminuo.

U njegovoj domovini proglašena je sedmodnevna nacionalna žalost, a održavanje proslava u tom periodu je najstrože zabranjeno.

Lude žurke i veze sa poznatima

 

Najveći deo svog života princ Azim proveo je u Evropi i SAD, gde je bio rado viđen gost na najluđim žurkama na koje su dolazili pripadnici svetskog džet-seta - od holivudskih glumica i planetarno popularnih pevačica, do manekenki koje su neretko završavale u njegovom zagrljaju.

Majkl Džekson, Pamela Anderson i Džoan Kolins bili su samo neki od prijatelja princa Azima sa kojima je rado proslavljao rođendane u tinejdžerskim danima. 

Poput dece većine svetskih milijardera, sin sultana od Bruneja školovao se u Velikoj Britaniji, gde je stekao zavidno obrazovanje. Diploma sa Oksforda bila mu je, pored novca, ulaznica u svet biznisa. Naslednik sultana od Bruneja okušao se u filmskoj industriji gde je za kratko vreme napravio veliki uspeh.

Nije bio imun ni na poznate lepotice. Potrudio se da zavede zvezdu “Velikog brata” Džejd Gudi. Najpre su bili samo prijatelji, a onda joj je “iz prijateljskih pobuda” poklonio prsten vredan tri i po miliona evra. Džejd nije odbila poklon, ali nije ni postala supruga princa Azima. Tu poziciju “pikirala” je glumica Skarlet Johanson, sa kojom se sin sultana od Bruneja zabavljao pošto je ostavio Gudijevu. Ali, ni njoj nije pošlo za rukom da postane princeza.

Uprkos zakonima i običajima koji vladaju u njegovoj domovini, princ Azim otvoreno je podržavao LGBT zajednicu, zbog čega se spekulisalo da je u nekom trenutku “probao zabranjeno voće” i shvatio da ga, navodno, žene više ne privlače kao nekada. Odgovor njegovog oca bio je više nego surov: najavio je zakon po kom će homoseksualci biti kamenovani do smrti. Zbog žestoke reakcije međunarodne javnosti sultan od Bruneja morao je da obeća da će odustati od sporne izmene zakona.

Dok je s jedne strane uživao u druženju sa poznatima i raskošnom životu, dotle je s druge strane princ Azim u javnosti bio prepoznatljiv kao jedan od retkih bogataša koji je finansijski pomagao teško bolesnu decu i decu sa autizmom. Njegova filantropija sigurno će ostati kao ponos unesrećenom ocu koji je doživeo najveću moguću tragediju koja može da zadesi roditelja - da sahrani sina.

Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija, Muhamed bin Rašid al Maktum, Sultan od Bruneja

Vladar Dubaija i sultan od Bruneja ostali su bez sinova; Foto: Wikimedia/Flickr/World Economic Forum, pentagon.gov

Porok ubio sina vladara Dubaija

 

Poput sultana od Bruneja, i vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum ostao je bez sina. Princ Rašid bih Muhamed bin Rašid Al Maktum bio je prvi u redu za presto, ali ga je jedna fatalna greška koštala očevog bezgraničnog poverenja, a kasnije i života - droga.

Iako je dao sve od sebe da sinove vaspitava u islamskom duhu, usadi im porodične vrednosti, nauči ih filantropiji i omogući obrazovanje u Velikoj Britaniji, što je tradicija u najbogatijim arapskim porodicama, najstariji sin vladara Dubaija krenuo je stranputicom. I po završetku studija princ Rašid nastavio je da živi u Londonu, trošio je velike količine novca, okupljao britanski džet-set na žurkama o kojima se nadugačko i naširoko pričalo…

Očeva upozorenja nisu bila dovoljna da se princ Rašid na vreme trgne i okane poroka. Najpre mu je najavio da će ga razvlastiti, a potom mu je ukinuo bogatu apanažu.  Sa mlađim sinom, Rašidovim bratom Hamdanom, šeik Dubaija često je odlazio u London i vozio se metroom; to je bio način da starijem Rašidu pokaže kako bi trebalo da živi, uprkos milijardama koje porodica Al Maktum poseduje. Uzalud - porok je kod Rašida uzeo maha.

Princ Rašid (34) preminuo je u porodičnom domu u septembru 2015. godine. Iako se u medijima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pisalo da je preminuo od posledica srčanog udara, znalo se da je mladog princa Rašida odneo kokain.

Sheikh Khalid bin Sultan Al Qasimi, Seik kalid Bin sultan al Kasimi

princ Kalid bin Sultan Al Kasimi, Foto: Profimedia

I dok se za šeika Rašida samo šuškalo da ga je odnela droga, za njegovog rođaka, modnog dizajnera i sina arapskog šeika Sultana bin Muhameda Al Kasimija, to se jasno znalo. Mladi princ Kalid bin Sultan Al Kasimi pronađen je mrtav u Londonu, u svom stanu, posle orgija sa kokainom i potocima alkohola. U trenutku smrti imao je svega 39 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA