≫ 

Zbog pandemije korona virusa trudnice u ovoj državi mogu da se udaju kao "hitan slučaj"

Parovi mogu da sklope brak uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osobe, kao i uz dozvolu nadležnog ministra

  • 0
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčavati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u Vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je - trudnoću buduće mlade.

Parovi u izuzetnim slučajevima u vreme pandemije mogu da sklope brak uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osobe, kao i uz dozvolu nadležnog ministra, prenosi agencija Hina.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih "liberalnih" vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit "nužno" venčanje, na Tviteru je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

- Venčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mesec ne bi trebalo uveravati da je rođeno dete nedonošče - odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvek ozbiljan političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmejao u vreme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti, niti potcenjivati pravne i druge dileme nakon zabrane skoro svih venčanja, a posebno svadbenih okupljanja u mračno vreme pandemije, prenosi Tanjug.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji, skoro polovina dece rođene u jednoj godini na svet dođe van braka.

Nevenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više dece.

Jedina zemlja u Evropi koja ima više dece rođene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 odsto.

Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živeli zajedno, ali se nisu venčali i imali su različite adrese prebivališta, jer su tako "samohrane" majke dobijale veću socijalnu pomoć i dečji dodatak.

Video: Milošević: Trudnice nisu u riziku za teže forme bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA