3 razloga zbog kojih treba razmisliti da li detetu nabaviti ljubimca!

Vreme je da se pročitaju neki od razloga zašto je dobro da se živi sa ljubimcima, ali i oni razlozi zbog kojih bi trebalo da se razmisli dva puta o toj odluci - pogotovo kada su u pitanju deca!

  • 3
Porodica, beba

Foto: Pixabay.com

Deca se uz ljubimca uče empatiji, obavezama i negovanju drugog bića koje će im potencijalno postati i najbolji prijatelj!

Ljubimci bilo koje vrste mogu učiniti dete odgovornim i saosećajnim, pomoći im da izgrade jaku i emotivnu, ali i stabilnu ličnost! Uz njih deca postaju samostalnija i spremni su da vode računa i o njima i o sebi.

Za ljubimce je neophodno da odvoje pažnju ljubav i da se staraju o njihovom zdravlju i higijeni. Ipak postoje neke stavke koje treba dodatno razmotriti pre dovođenja ljubimaca u detetov život!

1. Održavanje higijene doma i čiste posteljine uz ljubimce u kući

Prva stvar koju treba razmotriti jeste kako ljubimci utiču na čistoću i higijenu doma, nameštaja, posteljine.

Ukoliko ljubimac nije vodozemac ili ribica u akvarijumu, ili možda gmizavac, onda je u pitanju neka krznena vrsta.Ljubimci sa krznom često za sobom po kući i nameštaju ostavljaju dlake, jer je prirodno da se linjaju.

Bez obzira na to da li je pas ili mačka u pitanju, ili neki manji glodar, svi ostavljaju dlake za sobom koje je nekada teško ukloniti.

Ovo je posebno nezgodno ukoliko je dom sa decom, a pogotovo sa bebama.

Za malu decu, pogotovo bebe, dlake ljubimaca mogu biti opasne, pogotovo mačije.

Pas, štene, ljubimac

Foto: Unasplash

Ako se nađu na dečijoj posteljini i mestu gde deca leže i spavaju, mogu se udahnuti i izazvati puno problema.

Zbog toga je neophodno često prati nameštaj, tepihe i posebno one stvari gde obitavaju mališani kao što je na primer krevetac i posteljina za bebe.

Pored čestog čišćenja, još se može povesti računa o vrsti ljubimaca, jer sada postoje posebni krzneni drugari koji su namenjeni čuvanju u kući, pa se manje linjaju.

Svakako je ovo nešto o čemu treba razmisliti!

Nisu samo dlake u pitanju. Treba voditi računa i o sledećem:

2. Nega šapa kod pasa i četvoronožnih ljubimaca

Još jedna važna stvar na koju treba obratiti pažnju pre spajanja dece i samog ljubimca jeste objasniti da je za četvoronožne ljubimce poput pasa i mačaka neophodna redovna nega šapa! Prvo zbog toga što ukoliko se ne vodi računa o tome, životinje mogu biti povređene, mogu dobiti bolne rane na šapama i razviti ozbiljne smetnje pri hodanju. Treba naučiti sve opravilnom održavanju higijene ljubimaca,  a usput i sprečiti pojavu većih problema.Redovno trimovanje noktiju i nega šapa kod pasa sprečiće i grebanje i oštećivanje nameštaja i pokućstva, a najvažnije je što će se sprečiti prenos bakterija parazite koji često obitavaju baš na šapama ljubimaca!

Paraziti, i drugi nepoželjni usputni putnici na ljubimcima takođe predstavljaju problem sa kojim bi se valjalo upoznati i o tome će se naći koja rečenica u daljem tekstu!

3. Zaštita od parazita, štetnih insekata i krvopija

Još jedna izuzetno važna stavka prkoju treba spomenuti su upravo paraziti i štetni insekti koji su česti usputni “prijatelji” ljubimaca!

Pored toga što su česta pojava, paraziti i štetni insekti mogu biti veoma opasni i prenosnici raznih zaraza i bolesti , što zahteva poseban oprez kada su u pitanju deca. Jedna izuzetno opasna bolest koju prenose mačke jeste toksoplazmoza koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Jako je važno naučiti kako zaštiti ljubimca od kojekakvih napasti, jer se time štiti i sopstveno zdravlje.

Pas, štene, ljubimac

Foto: Unasplash

Baš kao što ljude od krvopija poput komaraca štite repelenti i dobri komarnici, tako postoje procedure koje pomažu u suzbijanju buva, krpelja i drugih krvopija koji prete ljubimcima. Šamponi za buve i krpelje, praškovi , tablete i slično su nešto što je neophodno, jer srećan ljubimac je zdrav ljubimac bez usputnih štetočina koje ga gnjave i koje mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

Ljubimci su najveća radost, ako se sa njima postupa kako treba

Jako je važno pre odabira ljubimca dobro razmisliti o svim promenama i obavezama koje ljubimac donosi sa sobom!Ljudi često uzimaju ljubimce sebi ili deci, a nisu spremni na takvu obavezu!

Ukoliko postoji želja da se detetu približi čarobni svet ljubimaca, onda treba i da mu se približi osećaj odgovornosti prema životinji koju izabere i želi da voli i čuva!

Upravo nedostatak objašnjenja da je ljubimac trajna obaveza dovodi do toga se broj lutalica stalno uvećava. Poenta je da kada se donese odluka da se ljubimac drži, da se u tome istraje do kraja.

Da, nabaviti ljubimca detetu je dobra, ali ozbiljna odluka. Iako su to “samo ljubimci”, oni su pametni, emotivni i jednaki u mnogo čemu sa ljudima.Ni njima nije lako da budu odbačeni, zanemareni, a pogotovo ne maltretirani i dovedeni na ivicu života izgladnjivanjem. Ako im se pružii ljubav - oni tu ljubav stostruko vraćaju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA