≫ 

Govorili su da Boris i Lena sadistički i bez pravila vaspitavaju 7 dece: Evo gde su oni danas

Lekari i pedagozi osuđivali su roditelje, ali život njihove dece danas govori za sebe... posebno sudbina Ljube

  • 4
Boris i Lena Nikitin Foto: Profimedia/Sputnik

Jedna, na prvi pogled veoma obična porodica, postala je veoma popularna šezdesetih godina prošlog veka u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Boris i Lena Nikitin imali su sedmoro dece koje su vaspitali prema specifičnom, sopstvenom sistemu. Tadašnja štampa, pedagozi, lekari, ali i komšije i prijatelji, stalno su raspravljali i osuđivali život ove porodice.

Nikitinovi su o svom iskustvu napisali mnoštvo knjiga, a mozgalice koje su oni sami izmislili bile su vrlo tražene. Međutim, metode po kojima su Nikitini odgajali svoju decu nailazila su na stalne osude, piše Russia Beyond.

Sloboda kretanja i imunitet na hladnoću

Inženjer vazduhoplovstva Boris Nikitin nije bio saglasan s tadašnjim metodama vaspitavanja omladine. Pedesetih godina 20. veka pokušao je čak i da otvori sopstvenu školu, ali mu vlasti nisu dozvolile. S budućom ženom Lenom, nastavnicom ruskog jezika, upoznao se na jednom seminaru iz pedagogije.

Oni su na kraju školu, koju im vlasti nisu dozvolile da otvore, stvorili u svojoj porodici.

Kakva su bila pravila u kući porodice Nikitin?

Oni su smatrali da zdravlje deteta zavisi od razvijanja jakog imunig sistema. Zato je bila važna češća gimnastika, lagana odeća i normalna zdrava ishrana. Sportska oprema je bila uobičajen deo kuće.

Pored fizičkog zdravlja emocionalni razvoj je uvek bio prioritet za roditelje, zato je kod Nikitinovih bio sasvim normalan redovan telesni kontakt, odnosno grljenje ili zajedničko spavanje.

Boris i Lena Nikitin Foto: Profimedia/Sputnik

Potpuna kreativna sloboda: nema obaveznih lekcija i vežbi. Deca su radila šta god su htela, lako prelazeći sa gimnastike na rešavanje matematičkih zadataka.

Sastavni deo kuće bile su školske table na kojima su deca mogu da uče matematiku, knjige za čitanje, geografske mape za istraživanje, mozgalice i posebne igre koje su sami razvili Boris i Lena.

Gde su danas deca?

Najstariji sin, Aleksej, trenudno živi u Velikoj Britaniji. Radi kao nastavnik fizike, oženjen je i ima dvoje dece.

Drugo dete Anton diplomirao je na hemijskom odeljenju Moskovskog univerziteta. On ima dvoje dece i četvoro unučadi.

Ćerka Olga završila je prava i radila u velikim kompanijama na visokoj poziciji. Danas vreme provodi sa troje unučadi, koje su joj podarile njene dve ćerke.

Boris i Lena Nikitin Foto: Profimedia/Sputnik

Druga ćerka, Ana Nikitina je završila medicinsku školu. Majka je četvoro dece i baka četvoro unučadi. 

Julija je postala novinarka. Diplomirala na Moskovskom državnom institutu za kulturu i ima dve ćerke.

Ivan je stekao visoko obrazovanje u oblasti radio i televizijskog emitovanja. On i njegova supruga odgajili su petoro dece.

Ljuba je diplomirala bibliotekarstvo. Radila je svega tri godine, a potom postala domaćica. Ona ima desetoro dece i već dvoje unučad.

Video: Pao je prvi sneg i ova slatkica je pokidala pesmu princeze Ane

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    2. januar 2021 | 10:49

    Alal vera! Po tome gde su deca danas, svi fakultetski obrazovani i sami roditelji, pretpostavljam uspešne dece, vidi se da je vaspitanje bilo dobro. Ali, ono što ja zapažam, vidi se da je , i pored sve slobode, deci bila usadjena ljubav prema knjixi i učenju, saznavanju i razmišljanju.. i to je glavno!

  • Jasna

    2. januar 2021 | 11:42

    Nekad je bilo drugacije, mogao si poslati dete da se igra na ulici bez straha. Zimi dok ne poplavimo nismo hteli da udjemo u kucu. Nisu nas toliko tetosili kao ovu danasnju decu i nista nam ne fali bar sto se mene tice. Osim boginja koje svi preleze nisam nikada imala prehladu, grip bilo sta. Ali sve se moralo pojesti... voce, povrce, riba, varivo nije bilo "ja to ne volim".

  • Bixy

    2. januar 2021 | 15:19

    Siguran sam da je u toj porodici na prvom mesti bila ljubav, poštovanje, sloboda i tolerancija. Tu su vođeni intelektualni razgovori, nauci se posvećivala pažnja. Taj pristup vaspitanju je za to vreme bio neobičan, pa su ih vlasti i ljudi kritikovali, ali sem Ane, svi su završili fakultete, postali roditelji, babe i dede. Ipak se iz ovoga može nešto naučiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA