"Mnogo sam zabrinuta zbog unuka koji živi sa agresivnom majkom. Šta da radim?"

Rešenje postoji samo ako se problem ne ignoriše

  • 3
Nasilje, zlostavljanje, dete, decak

Foto: Shutterstock

Rešavanje nasilja nad decom prdstavlja moralni imperativ, jer ono ostavlja trajne posledice po mentalno, ali i fizičko zdravlje deteta.

Ovaj problem je na globalnom nivou i može se pojaviti bilo gde i bilo kada, a time predstavlja društveni problem na koji ne smemo zažmuriti. Efikasnost njegovog suzbijanja zavisi od analize njegovog korena. Pomoć stručnog lica svakako je neophodna, a na porodici i okruženju je da ga predoče institucijama ili nadležnim službama.

Baka jednog dečaka iznela je situaciju sa verbalnim nasiljem koje njen unuk trpi od svoje majke, a svoju ispovest podelila je na portalu "Sun".

Moja snaha nedavno je rekla mom unuku da će mu "sasuti zube u grlo“ ako se ne bude ponašao primerno. Njegov deda i ja smo zaprepašćeni.

Ona ima 32, a naš unuk deset godina. Divan je momak, veoma bistar i voljen od strane svojih nastavnika, sa puno školskih drugara. Naš sin je nažalost preminuo pre 18 meseci i to je bilo teško za sve nas. Shvatamo da samohranoj majci život nije lak, ali ona stalno grdi i psuje našeg unuka. Ponaša se tako bez obzira na vreme i mesto.

Teško mi je da prisustvujem tome, a moj muž se jako uznemiri. Nekada je verbalno zlostavljala našeg sina, ali on ju je ignorisao. Ne mogu da ne pomislim da će se jednog dana njen sin okrenuti protiv nje i znam da bi joj to slomilo srce.

Odgovor psihologa:

 

- Verbalni napadi snaje su nasilni i štetni za samopouzdanje unuka. Iznesite joj kako biste ga zaštitili i izrazite svoju zabrinutost. Pitajte i nju kako se snalazi i oseća. Možda se muči, ali podrška je dostupna od strane psihologa.

Ako ona nije voljna da sluša, a vi ste i dalje zabrinuti za svog unuka, možete sa poverenjem kontaktirati liniju za pomoć.

Ako trpite nasilje u porodici ili znate nekog ko je žrtva, pozovite SOS telefon 0800-3500-36.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    14. januar 2021 | 09:10

    Bože mili od čega se sve pravi frka, pa šta sve roditelji kažu djeci kad su ljuti, kad djeca nešto skrive, meni je moja govorila da će me živu zakopati jer me uhvatila kako guram ekser u struju.

  • Bobica

    14. januar 2021 | 08:07

    Vi se brinete što bi joj to slomilo srce?! A bila agresivna prema vašem sinu? E, kukavna i čemerna zapadnjačka korektnosti! To dete skloniti od takve osobe pod hitno ali, izgleda, i vi se tresete od te nadobudne engleske **fice.

  • Lol

    14. januar 2021 | 13:21

    Baš im verujem. Našli se baba i deda da razmišljaju kako da dobiju starateljstvo nad unukom da im zameni sina, pa izmišljaju svašta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA