Briga o deci ne znači nebrigu o sebi

Roditeljstvo je zaista nešto posebno što se teško može opisati rečima. To je nešto što je potrebno doživeti da bi se u potpunosti razumelo. Biti roditelj ne uključuje samo lepe stvari poput bebinog osmeha, prvih reči, prvih koraka i statusa prepunih ponosa na društvenim mrežama

  • 1
Porodica, beba Foto: Pixabay.com

Kada je neko roditelj to podrazumeva “posao” 24/7, odnosno za ceo život. Malo biće zahteva konstantnu pažnju i negu. Naravno da se od tog bića dobije i jako puno lepih stvari za uzvrat, pa se na kraju i zaboravi na sav trud i napor koji je uložen u podizanje deteta.

Dešava se da roditelji u početku potpuno utonu u tu roditeljsku ulogu do te mere da zaborave na sebe, svoje želje i potrebe. To svakako nije za osudu, jer evo šta sve može snaći jednog roditelja već od samog rođenja bebe.

Prehlade i grip

Što je beba manja zahteva više pažnje i više vremena koje je neophodno odvojiti za negu, pogotovo kada se dete razboli. Poznato je da se mala deca mnogo češće razboljevaju jer im imuni sistem još uvek nije dovoljno razvijen, pa su česti odlasci kod pedijatra redovna pojava. Učestalost pojave raznih virusa i bakterija se primećuje pogotovo kod dece koja od najranijeg uzrasta vreme provode u kolektivu, odnosno vrtiću.

Od virusa i bakterija nije moguće u potpunosti pobeći, ali se neke stvariti mogu prevenirati ili na vreme zaustaviti kako ne bi došlo do prolongiranja bolesti i težih komplikacija. Najčešće se roditelji male dece susreću sa prehladama i gripom.

Ukoliko dođe do pojave prvih simptoma lek protiv prehlade i gripa može biti na prvoj liniji odbrane da ne dođe do komplikacija i potrebe za uzimanjem antibiotika koji se ne preporučuju u velikim količinama i previše učestalo. Važno je u ovo industrijsko vreme pronaći kvalitetne proizvode na prirodnoj bazi i deci pružiti najbolje.

Bebini obroci

Poznato je da zdravlje na usta ulazi. Važan segment u odgoju svakog deteta jeste ishrana o kojoj treba voditi računa od najranijeg uzrasta. Kada dođe vreme da se počne sa uvođenjem čvrstih namirnica, osim biranja namirnica na temu dolazi i druga oprema koja je sastavni deo hranjenja. Tu je posuđe i escajg za pripremu bebine hrane, a potpunom komforu hranjenja doprinosi i izbor adekvatne hranilice za bebe u kojoj će bebi biti udobno i koja može pružiti sigurnost.

Na tržištu opreme za bebe može se pronaći širok asortiman hranilica. Većina je prilagođena za primenu kada beba napuni 6 meseci, jer je to period kada beba počinje samostalno da sedi i kada se počinje uvoditi čvrsta hrana. Uglavnom su sve sličnih karakteristika. Skoro sve hranilice imaju kaiševe kojima se osigurava dodatna stabilnost i bezbednost bebe dok je u sedećem položaju. Poseduju tacne na koju se stavlja hrana, a neke imaju i posebno obeležena mesta za flašice.

Beba Foto: Pixabay.com

Hranilice jesu važna stavka jer zaista olakšavaju hranjenje, a bebu uče “disciplini” tokom obroka, odnosno beba uči da se za vreme obroka sedi, jer je to ipak najsigurniji način hranjenja. Roditeljima je posao olakšan jer ne moraju sve vreme držati bebu u naručju dok je hrane, već mogu komforno obavljati i neke druge aktivnosti dok beba bezbedno sedi u hranlici.

U prethodnom segmentu spomenuti su neki aspekti brige o deci koji su jako važni. Međutim ova tema govori da briga o deci ne znači nebrigu o sebI, pa je sada važno napomenuti da roditelji, a najviše se to odnosi na majke, treba da vode računa i o svojim potrebama.

Nekada te potrebe budu potpuno zanemarene, međutim često zaboravimo da će deca o kojoj se toliko brine jednog dana odrasti i otići svojim putem. Onda na dnevnom redu ostaju sami roditelji, koji su sebe potpuno zaboravili i možda narušili svoj fizički izgled i zdravlje.

Zbog toga je važno da lične potrebe ne budu zaboravljene, jer kada je osoba zadovoljna sama sa sobom onda je bolja i za druge, pa samim tim i za svoje dete.

Nega kože i celulita

Briga o sebi odnosi se na mnoge aspekte koji se mogu ticati zdravlja ili fizičkog izgleda. Ovaj put će više pažnje biti posvećeno fizičkom izgledu koji se najviše vezuje za potrebe žena odnosno majki.

Kada se neko pogleda u ogledalo prvo što dolazi do izražaja jeste spoljašnjost, odnosno koža i njen izgled. Dermatolozi savetuju da se o nezi kože vodi računa od najranije mladosti kako bi neke stvari bile prevenirane. Zbog toga je važno odabrati kvalitetne proizvode za negu kože.

Koža je najveći organ pa ona ne podrazumeva samo negu lica. Mnoge žene muči i pojava celulita pogotovo ako se briga o tome ne vodi dugi niz godina. Na tržištu se mogu naći mnogi kvalitetni preparati protiv celulita samo je neophodno malo truda i na vreme povesti računa o ovoj pojavi, da bi bili što zadovoljniji sopstvenim izgledom.

Kako odabrati kvalitetan kozmetički proizvod?

U moru svih kozmetičkih brendova i marki jako je teško odabrati kvalitetnu kozmetiku koja će odgovarati određenom tipu kože i starosnom uzrastu. Međutim zahvaljujući modernim sredstvima informisanja odlazak kod dermatologa ne mora uvek biti nužan, ukoliko problem ne zahteva ozbiljniju intervenciju ili terapiju.

Jako puno informacija o kozmetičkim preparatima može pružiti kozmetički magazin koji nudi odličnu mogućnost pretraživanja kozmetičkih preparata na osnovu zadatih kriterijuma. Ovakav način pretrage štedi vreme, a pruža zaista jako puno informacija o karakteristikama kozmetičkih proizvoda koje mogu biti korisne. Zašto ne iskoristiti mogućnosti savremene tehnologije, informisati se o svemu i svom izgledu pružiti najbolje.

Ova tema je izuzetno važna za sve, a pre svega za majke jer su one uglavnom sto posto posvećene svojoj deci i od mora svakodnevnih obaveza zaboravljaju na sebe. Važno je ne zanemarivati sebe i svoje potrebe, jer ukoliko ste zdravi i zadovoljni sobom, bićete efikasniji i u odnosu sa decom i u izvršavanju svakodnevnih obaveza.

Neka roditeljstvo bude najlepša i najveća uloga u životu, ali ne mora da bude jedina, jer sve što je preterano u bilo kom pravcu ne može biti dobro i ne može dati dobre rezultate.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. januar 2021 | 19:08

    Biti roditelj u prevodu znaci odgovornost,odgovornost koju sami moraju da usavrsavaju i da uce kroz nju ,kako bi onda to mogli posle preneti i na decu,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA