Lista poslova namenjenih deci izazvala buru na mrežama: "Moj muž ne radi 99% stvari sa ove liste"

Da li je mališane legitimno navikavati na kućne obaveze od „malih nogu“ ili bi ih toga trebalo poštedeti?

  • 10
Dete, majka, mama, čišćenje stana

Foto: Shutterstock

Spisak kućnih poslova za decu, u skladu sa njihovim uzrastom, izazvao je pravi haos na društvenim mrežama. Mame imaju podeljena mišljenja o tome koje zadatke bi deci zaista trebalo da povere u određenim godinama, a koje ne.

Po ovoj listi koja je podeljena na Fejsbuk grupi mama iz Australije, deca uzrasta od dve do tri godine trebalo bi da znaju da donesu pelene i maramice, skupe igračke, obrišu prašinu, stavljaju prljav veš u korpu...

Sedmogodišnjacima je sasvim legitimno poveriti da isprazne mašinu za pranje sudova, oljušte povrće, srede svoju sobu, odu do prodavnice, obrišu podove, istresu prostirke...

Kad napune 12 godina, deca su sasvim zrela da samostalno spreme obrok za celu porodicu, peglaju, kose travnjak, zamene pregorelu sijalicu...

Ostali poslovi koji se očekuju od dece starije od 12 godina su da, uz sve gorenavedeno, vode brigu o mlađoj deci u porodici, operu prozore i kreče zidove.

- Moj muž ima 38 godina i ne ume da popravi najjednostavnije stvari u kući, pa kako onda da to nešto očekujem od našeg deteta koje ima 12 godina – zapitala je jedna mama.

- Ne mogu da odučim šestogodišnjeg sina da prestane da ostavlja odeću na podu – prokomentarisala je druga.

- Ja imam isti problem sa sinom, ali on ima već 11 godina – nadovezala se treća.

dete, pere sudove, kućni poslovi

Foto: Pixabay.com

Neke mame su priznale da ne mogu da traže od dece da obavljaju zadatke koje ni one same ne obavljaju.

- Ja ne mogu da radim mnoge od poslova koji su navedeni na listi – priznala je jedna mama.

- Ako deca rade sve ovo, šta bi onda trebalo da rade roditelji – upitala je druga.

- Moj muž ne radi 99% poslova sa ove liste, pa zašto bi to onda radila naša deca – prokomentarisala je treća.

Ali, neke mame su utvrdile da je lista zadataka koje bi trebalo poveravati deci tokom odrastanja „sasvim razumna“.

- I ja sam sve to radila u detinjstvu, ne vidim zašto moja deca ne bi naučila da preuzmu neke obaveze na sebe u toku odrastanja da bi shvatila da život nije samo igra, već i rad – napisala je jedna mama.

- Moji sinovi znaju da kuvaju, čiste, promene sijalicu, uključe veš mašinu i kasnije prostru veš, a suprug i ja smo počeli da im poveravamo različite kućne poslove otkako su prohodali – podelila je svoje iskustvo jedna ponosna majka.

- Moja kćerka ima tri godine, ali obavlja i poslove koji su pedviđeni za decu do pet godina. Pomažem joj i sugerišem joj kako bi šta trebalo da uradi, ali odbijam da prihvatim da to radi samostalno dok ne dođe u godine koje su predviđene da takve vrste kućnih poslova radi bez nadzora starijih– napisala je mama vredne devojčice.

Šta vi mislite, koje mame su u pravu – one koje „štite“ decu od preuzimanja obaveza „od malih nogu“ ili one koje uključuju najmlađe u kućne obaveze? Podelite sa nama kroz komentare!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    27. januar 2021 | 20:41

    Kao dijete koje je odraslo u domu rano sam naucio da se sam brinem o sebi ,cak sam i opeglao kosulju za svoj prvi izlazak sa simpatijom😂 sa 13 god,slagao robu ,spremao krevet,prao sam sa cetkicom za zube svoje patike jedne jedine i cuvao ih kao blago,carape sam sam krpio,iglu i konac u ruke i krpi garderobu spremao sam i slatkis sebi muceno jaje jer pravi slatkisi za mene su bili misaona imenica,prvi ozb posao bilo je izdavanje suncobrana ,sa 15 god citavu platu potrosio sam na poklon jednoj Jeleni iz Beograda koja je bila na ljetovanju,nosenje dzakova ,kopanje za nadnicu ,branje grozdja,istovaranje gajbi od kojih su me boljele ruke po cijelu noc sve to je bilo prije 17god,naucio sam da budem ekonomican,stedljiv ,nekad posle napornog dana pojeo bih dvije kriske eurokrema a trecu sam ostavljao za dorucak iako sam bio jos gladan,posle citavog dana provedenog na suncu ni hladna koka kola ni sladoled ,prolazio sam pored njih i pio na gradskoj cesmi,kad padne noc ,djeca u toplom domu jedu krofne i palacinke uz milovanje majke,a ja sam na hladnom parapetu zagledan u more mastao da budem Kapetan,moreplovac..i da nikada vise ne budem gladan.

  • DARKO 100%

    27. januar 2021 | 20:05

    Dete se uci i vaspitava od malih nogu,koliko se pre nauci i osamostaljuje dobar je preduslov da ce biti napredan u svakom smislu, te reci , svako dete ovisno od godina ima svoju frekvenciju na koju reaguje ,od samih malih nogu to pocinje rad kroz igru ,nista na silu ,posle kako uzrasta objasnjavajuci i edukacijom uvazavanjem i njegove licnosti

  • Taman posla!

    28. januar 2021 | 07:08

    Da dam noz malom detetu u ruke, da ljusti i sece voce? Mozda bih i bila u dilemi da se u mom komsiluku, u Majuru kod Sapca, pre nekoliko godina nije zbio slucaj o kome su tada i novine pisale. Decak je mirno ljustio i sekao jabuku i odjednom, ko zna zasto, potrcao je sa nozem u ruci i pao, noz mu se zario u grudi i na mestu je izdahnuo. Nase je da ih sacuvamo dok odrastaju, a ima vremena, naradice se u zivotu. Do tada, dovoljno je da nauce da ne razbacuju stvari, da pospreme svoju sobu, spakuju knjige i igracke i ucestvuju kada se nesto porodicno radi, uz nasu pomoc i pod nasim budnim okom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA