≫ 

Šta kada su vaši mališani neposlušni? Ove 4 tehnike daju odlične rezultate

Deca napreduju uz strpljive i brižne roditelje

  • 2
mama majka roditelj grdi vaspita dete devojčica Foto: Freepik/peoplecreations

Roditeljstvo nije laka životna uloga, a posebno ako je vaše dete neposlušno i svi vaši napori da ga urazumite jednostavno ne funkcionišu. Deca nemaju nameru da budu neposlušna ili bezosećajna, naprotiv - njihove namere su često dobre, ali jednostavu su suviše mali da bi mogli da "pročitaju" društveno prihvatljive signale.

U slučaju kada dete odbija poslušnost ili autoritet starijih, najčešće je reč o tome da zapravo nikada nije ni naučilo da gleda stvari iz tuđe perspektive.

Zato, pokušajte da primenite ove četiri tehnike koje će sigurno dati rezultate.

1. Pitajte otvorena pitanja

Umesto da kažete detetu da, recimo, mora da prestane da se svađa sa učiteljicom, bolje mu postavite pitanje šta misli kako se učiteljica oseća kada upada u reč, šta je time htelo da postigne i zašto je to što je htelo da pita toliko važno.

Deca, dete, roditelji Foto: Pixabay

Takav pristup daje priliku detetu da razmotri i tuđe misli i kako se njegovo ponašanje može negativno ili pozitivno odraziti na druge. Otvorena pitanja uključuju reči: ko, kada, gde, kako i zašto.

Korisna vežba može biti i da detetu kažete da pogleda vaše lice i pokuša da pogodi kako se osećate.

Bez obzira na odgovore koje dobijete, makar to bilo i samo sleganje ramenima, nastavite da pitate dete šta misli da bi u određenoj situaciji bilo odgovarajuće ponašanje. To detetu pomaže da razmišlja o društvenim normama i signalima, pa uči kako da reaguje u budućnosti.

Takva pitanja postavljajte stalno, ne samo kada se nešto dogodi - dete će na taj način naučiti više o empatiji i o tome kako se drugi osećaju zbog njegovih postupaka.

2. Budite društveni posmatrač

Da biste svom detetu pomogli da izgradi svest o drugima, uvedite koncept društvenog špijuna.

Deca, dete, roditelji Foto: Pixabay

Društveni špijuni posmatraju ljude u različitim okruženjima i onda primećuju društvene signale poput glasnoće govora, tona, kontakta očima, fizičke prisutnosti, prekidanja, svađanja...

To možete uraditi tako što ćete sa detetom otići na neko javno mesto i pokušati da primetite ponašanje drugih. Onda interpretirajte ono što ste videli i ukažite detetu šta nepisana društvena pravila nalažu u datom trenutku.

Zajedno sa detetom raspravljajte o tome šta ste primetili, kako bi ono stvorilo kontekst za pozitivno društveno ponašanje.

3. Igrajte se pristojnosti

Vaše dete možda ne voli kada mu je dosadno i zbog toga možda pravi ekscese u učionici. Neka deca će namerno provocirati i svađati se sa učiteljicama kako bi ispala smešna i dobila reakciju od drugara iz razreda.

Umesto da detetu tada "očitate bukvicu", pitajte ga šta se dogodilo u specifičnoj situaciji. Počnite tako što ćete reći da ste primetili da mu je ponekad teško da prestane da se svađa sa učiteljicom, ali da razumete kako nije htelo da pokaže nepoštovanje.

Deca, dete, roditelji Foto: Pixabay

Ostanite neutralni i mirno raspravite zašto je važno u takvim situacijama biti pristojan. Razgovarajte s decom o stvarima koje ih ne zanimaju i zašto je i tokom takvih predmeta važno ostati pristojan.

Zajedno pokušajte da dođete do odgovora zašto je dobro biti pristojan i zajedno pronađite načine kako biti pristojan u trenucima kada im je neki razgovor dosadan ili su preumorni da učestvuju u razgovoru.

Važno je da u to uključite i ton govora kako dete na kraju ne bi ispalo sarkastično ili ironično.

4. Naučite ih kako da posmatraju okruženje

U svakom okruženju postoje očekivanja i nepisana pravila. Da bi se svetu predstavili u najboljem svetlu, neko treba da shvati koja su to očekivanja tako što će "pročitati okruženje".

Pre nego što zakoračite u neku prostoriju ili okupljanje, pomozite detetu da zastane, osmotri i uskladi se sa okupljenima, njihovom energijom i diskusijom, a tek onda krenite unutra. Te veštine mogu se izgraditi i kod kuće.

Deca koja ne mogu da prestanu da se svađaju, imaju tendenciju da dominiraju konverzacijom, ali mogu naučiti da razgovaraju i da uzmu u obzir osećanja drugih.

To je putovanje u kom je ključna istrajnost. Roditelje bi trebalo da uteši činjenica da sva deca napreduju uz strpljive i brižne roditelje, piše YourTango.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    28. mart 2021 | 15:55

    E nije ni čudo što su vam deca takva kad ih ovako vaspitavate.

  • Crnogorac

    28. mart 2021 | 16:24

    Mene ni prut od sipka nije mogao popravit,ni vojni opasac,ni pendrek ,ni bejzbolka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA