≫ 

Marija se zalaže za dojenje na javnom mestu: "Najvažnije je da je beba sita, srećna i spokojna"

Mama dvoipomesečnog Mihajla smatra da bi sve žene koje mogu da doje svoje bebe trebalo to da učine i da se ne obaziru na neprijatne komentare

  • 11
Marija Filipović; foto screenshot Youtube/RTV Mag

Na klupi u parku ili bašti kafića Marija Filipović iz Obrenovca hrani svog sina Mihajla isto kao i kod kuće.

Dvoipomesečni Mihajlo sisa, a njegova mama jedna je od onih koje se zalažu za dojenje na javnom mestu i nema problem da to jasno i glasno izgovori. Vidi se da uživa u ulozi mame - blista od sreće i radosti, i apsolutno je posvećena svom sinu.

Marija za RTV Mag kaže da nikada ranije nije razmišljala o dojenju u javnosti, ali kada je rodila bebu shvatila je da joj je primarno da sluša potrebe svog deteta.

- Beba je sama nametnula stvari – kaže Marija Filipović.

- On je najmirniji kada sisa i zato se nijednog trenutka nisam dvoumila niti brinula ko će šta reći. Iskreno, nisam se suočila sa nekim komentarima, pogledima ili nelagodnostima, možda zato što na to nisam ni obraćala pažnju.

Porodica i prijatelji su je, kaže, podržali. Marija kaže da su njihovi komentari uglavnom bili: „Zašto da vučeš dohranu kad izlaziš iz kuće, ovo je bolje i praktičnije.“

- U početku sam nosila i dohranu kad izađemo iz kuće. Ali, onda sam shvatila da Mihajlo nekada i nije gladan, već samo želi da se oseti sigurno. Moj savet svim majkama koje mogu da doje da to i rade. Mislim da ne bi trebalo da se ustručavaju zbog okoline – poručuje ova mlada mama.

Svetska zdravstvena organizacija odavno apeluje na sve majke da, ukoliko su u mogućnosti, doje bebe. Majčino mleko sadrži sve što je bebi neophodno u prvih šest meseci života - hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela...

Takođe, majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa... Dokazano je da deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija, pa zubi kasnije bolje rastu.

Na trend dojenja u javnosti u Srbiji se, na žalost, ne gleda uvek blagonaklono. Zbog toga je pre dve godine pokrenuta kampanja #BebaBiraGde, kako bi javnost bolje prihvatila slike iz parkova, kafića i restorana gde mame doje svoju decu. Jer, bebe ne biraju - odrasli su ti koji biraju svoje reakcije na bebino ponašanje i, nažalost, neretko imaju neprimerene komentare.

Kakav je vaš stav o dojenju bebe u javnosti - da li to podržavate ili ne? Ukoliko vaš odgovor nije "da" ili "ne", ostavite nam ga u komentarima.

Video: Da li vam smeta dojenje bebe u javnosti?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    13. maj 2021 | 11:25

    Svako muško koje kaže da u dojci nepoznate žene na ulici vidi kao ambalažu za mleko laze kao pas! Uostalom, prirodno je i uriniranje i podrigivanje pa sumnjam da bi iko od nas to voleo da gleda na javnim mestima

  • Jaca

    13. maj 2021 | 12:34

    Mene sramota tebe, napirlitala se i u skitnju pa reklamira dojke. Da si prava majka organizovala bi dojenje detetu kuci a ne da skitas ceo dan pa zadizes majcu gde stignes i izigravas velicinu

  • Саки

    13. maj 2021 | 12:31

    Зашто би тај светли чин на јавном месту било коме нормалном сметао? Ждерање бурека и осталих стомакоугодних материја у ходу и пред стотинама људи је у реду?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA