≫ 

Uspavljivanje je izazov za sve roditelje: Razgovor je najbolja i najefikasnija metoda

Ljudi koji imaju decu i odgajaju ih od rođenja do 18. godine života, u proseku izgube 645 sati sna

  • 0
San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Kako da svoje dete koje je prepuno energije, bez puno truda i muke stavite u krevet? Svima je poznata činjenica su da količina sna i redovan ritam ključni za njihov zdrav razvoj.

Svako dete je drugačije baš kao i njegove potrebe. To isto važi i kada je spavanje u pitanju, tako da slepo držanje univerzalnih pravila ne mora biti nužno pravo rešenje za vas.

Razgovarajte sa detetom

Predlažemo da pitate dete: "Koje vreme je prikladno za tebe, da odeš u krevet?" Uz to im navedite nekoliko primera. Ovakve razgovore možete započeti kada vaša dete navrši 4-5 godina.

Studije na temu uspavljivanja dece objašnjavaju da deci ne treba objašnjavati u koje vreme trebaju ići na spavanje, već s njima treba razgovarati o obrascima spavanja.

- Možete im navesti prednosti odlazaka na spavanje kako bi deca razumela zašto treba spavati. Na primer: "Tvoj mozak će rasti brže i biti ćeš pametniji ako spavaš dovoljno" - objasnila je učiteljica Ester Vojciki.

Dete, devojcica, spavanje Foto: Shutterstock

Nikada ne treba da vam bude teško da objasnite i razgovarate sa detetom zašto su zdrave navike za spavanje značajne. Pre odlaska na spavanje provedite prijatno vreme sa svojim detetom igrajući se ili baveći se nekom zajedničkom aktivnosti u kojoj ćete oboje uživati i opustiti se.

Pronađite rituale kojima će se dete radovati, umesto što će na različite načine pokušavati da ih izbegne. Čitanje pred spavanje, pravljenje planova i dogovora za naredni dan su samo neke od aktivnosti kojima se dete može radovati. Odmah nakon zavšetka zajedničkih priča smestite dete u krevet budno, poljubite ga i poželite mu lepe snove.

Video: Umorna pa kljuca, ova beba je zaspala u hranilici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA