Otišla je u banku reproduktivnih ćelija i rodila dete sa Daunovim sindromom: "Nikada nisam zažalila"

Zbog njenih godina nije mogla da uradi prenatalni test u 12. nedelji, što je dovelo do toga da se kasno otkrije stanje u kome je beba

  • 0

Mišel Elizaga (43) iz Arizone provela je godine čekajući da se pojavi prava osoba, a onda je, posle svog 40. rođendana odlučila da će bebu imati sama. Svoju životnu ušteđevinu potrošila je u banci reproduktivnih ćelija, što je rezultiralo time da 2019. godine dobije sina Metjua koji je rođen sa Daunovim sindromom.

Kako kaže, sada ne želi nikoga da upoznaje, jer sve vreme provodi sa Metjuom.

- Ni za šta na svetu ne bih menjala svoj sadašnji život. Ovo iskustvo je bilo tako otrežnjujuće, čini me snažnom i sposobnom - decidna je Mišel.

Odluku da ode na veštačku oplodnju sa kupljenim genetskim materijalom donela je posle više godina čekanja da u njen život kroči "onaj pravi".

- Nikada se nisam udavala i prošlo je prilično mnogo vremena od moje poslednje ozbiljne veze. Uvek sam želela da budem u braku i nadala sam se da ću jednom postati majka, ali to se jednostavno nije ostvarilo. Moj rođendan je u januaru, i svake godine tokom proslave bih pomislila da je to godina kada ću upoznati nekog posebnog - rekla je ona.

Okrugli, 40. rođendan slavila je na Kosta Riki, i sa drugaricama razgovarala o svojoj velikoj želji da se ostvari kao majka. Tada joj je jedna od njih predložila da dete rodi bez muškarca.

- Već sledeće jutro sam se probudila sa mišlju o bebi. Počela sam da istražujem sve o procesu, i tako je sve počelo. Odlučila sam da odem na insemenaciju, a lekari su mi rekli da postoji mogućnost da oplodnja neće uspeti posle prvog puta. Ipak, to je bilo sve što sam mogla da priuštim i zato sam sve nade polagala u to da ću uspeti - priseća se Mišel.

Tri nedelje kasnije uradila je test za trudnoću.

- Bio je pozitivan, a ja sam bila potpuno šokirana, ali i srećna - opisuje ova mama svoje iskustvo.

Zbog njenih godina, Mišel nije mogla da uradi prenatalni test u 12. nedelji, što je dovelo do toga da se kasno otkrije stanje u kome je beba.

Kasnije joj je rečeno da nosi dečaka i da beba ima 90 odsto šansi da se rodi sa Daunovim sindromom.

- Bila sam pretužna, mnogo sam plakala, ali sam znala da ću ga roditi. Nije bilo šanse da prekinem trudnoću. Nisam imala nikakvog iskustva sa Daunovim sindromom, tako da sam ostatak trudnoće provela istražujući.

Metju se rodio 3. juna 2019. godine, i dva meseca proveo na odeljenju intenzvne nege.

Mišel kaže da uprkos neočekivanom razvoju događaja, nijednog momenta ne žali zbog svog odluke.

- Biti samohrana majka jeste teško i iscrpljujuće, posebno jer Metju ima dodatne potrebe. Ali je preslatka beba sa puno energije - objašnjava Mišel koja se i dalje nada da će upoznati pravu osobu, prenosi Daily Mail.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA