Nasilnu decu svi prepoznaju, samo roditelji mogu da ih prevaspitaju: Otkud nam tabadžije u školama?

Psiholog Ljubica Bogetić kaže da problem sa agresijom kreće od porodice i da je potrebna saradnja roditelja i institucija na suzbijanju ovakvog ponašanja među decom

  • 10
Žena čupa drugu ženu za kosu, nasilje, tuča Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj jedanaestogodišnje devojčice koja je, kako tvrdi njena majka, došla "pretučena, sa masnicom u predelu između oka i nosa",  istraumirana, jer ju je drug iz razreda pretukao u parku posle nastave" potresao je nedavno javnost.

Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se sve češće govori u javnosti, ali se, tvrde psiholozi, malo radi na prevenciji i suzbijanju.

- Prevencija vršnjačkog nasilja kreće od porodice, a škola može u tome samo da pomogne i da da podršku - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Bogetić navodi da su agresivna deca uglavnom identifikovana u okruženju i da se retko dešava da ona "nasilje ispoljavaju samo jednom i samo prema određenom detetu".

- Vrlo često su to deca koja su i ranije imala problem sa agresivnim ponašanjem. Škola i učitelji to primete i upozore roditelje, ali to je sve što oni mogu da urade - navodi psiholog čija je uža specijalnost razvojna psihologija dece.

Sagovornica Telegrafa kaže da je kod agresivne dece u pozadini uglavnom potreba za tim da budu u centru pažnje, ali da to ne može da bude opravdanje za vršnjačko nasilje.

- Škola i nastavnici ne mogu ništa mnogo da urade. Zakonskom regulativom koju mi imamo njima su vezane ruke i oni mogu da opomenu takvu decu i obaveste roditelje. Deca mogu da imaju agresivne faze koje se prolaze u vrtiću, ali oni u školu dolaze već kao formirani, pa možemo da kažemo da na delu imamo, u većini slučajeva, agresivno ponašanje - objašnjava Bogetić.

Nasilje, zlostavljanje, dete, decak Foto: Shutterstock

Ona ističe da je uvek bilo vršnjačkog nasilja, ali da su škola, nastavnici i učitelji imali "odrešene ruke" i mogli da kažnjavaju za neadekvatno ponašanje.

- Novim pravilima nastavnom kadru i školskoj upravi je ukinuta mogućnost snakcionisanja takve dece naročito ako se nasilje desi van škole. Ukoliko se desi u školi, školska uprava može da reaguje i izrekne adekvatnu kaznu i to može da se podvede pod odgovornost ustanove, ali ako se desi u parku, odgovornost je na porodici, odnosno roditeljima - rekla je Bogetić.

Ona je navela da deca koja imaju neadekvatno i nasilničko ponašanje taj model nose iz porodica i da je to uglavnom posledica vaspitanja, ali i da roditelji takve dece vrlo česte negiraju problem.

- Prevencija kod vršnjačkog nasilja je složeno pitanje u koje bi trebalo da se uključe škola, učitelji i nastavnici , ali pre svega porodica. Moraju da budu jasno postavljene granice takvoj deci i da znaju tačno kakve ih posledice čekaju za takvo ponašanje - ističe Bogetić.

Ona navodi da je "kod nas problem u selektivnim primenama zakonske regulative" i tome što nastavnici i učitelji imaju vrlo sužene mogućnosti za sankcionisanje takve dece.

- Vaspitanje kreće u porodici, a škola je obrazovna ustanova, to joj je prvobitna namena. Ali ona može da pomogne u vaspitanju, ako postoji posvećenost i volja roditelja za rešavanje problema - kaže Bogetić.

Sagovornica Telegrafa ističe da bi prevencija vršnjačkog nasilja trebalo da bude zajednički posao škole, stručnjaka i porodice.

- To su deca koja često imaju neki problem i koja na nedekvatan način izražavaju ljutnju i bes. Ponekada je pozadina toga manjak pažnje koji su dobijali kroz odrastanje i to je nešto što je potrebno rešavati radom sa stručnim licima. Bez obzira na sve, druga deca nisu dužna da trpe njihovu agresiju i da budu žrtve takvog ponašanja - zaključuje Bogetić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nađa

    19. jun 2021 | 17:09

    Kako mogu da ih prevaspitaju kad im drzava brani?

  • Nikola79

    19. jun 2021 | 17:50

    Vratite klečenje na kukuruzu, pa ćete videti šta je vaspitanje.

  • Hhg

    19. jun 2021 | 18:04

    Agresivnost se formira u vrticu kao pozeljna osobina u Srbiji. Ako si kriminalac siguran si. Ako nisi, mogu da ti rade sta god pozele jer siledzijstvo nema sankcija. Ako siluju dete, mozda mu kazu molim te nemoj vise, ako ponovi kazu mu ne bi trebalo to da radis, ali nema sankcija ni kazni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA