Kako da pravilno zaštitite bebu u kolicima od vrućine: Jednu stvar nikada ne bi trebalo da radite

Mnogi roditelji misle da će bebi napraviti hlad i zaštiti je od vrućina ako kolica prekriju krpom, gazom ili pelenom

  • 1
Beba u kolicima, kolica Foto: Shutterstock

Tokom vrelih letnji dana pravi je izazov zaštiti bebu od sunca, pa se roditelji često odluče da kolica prekriju pamučnom pelenom ili krpom. Možda vam ovo rešenje na prvi pogled izgleda kao odlična ideja, i verovatno razmišljate kako krpa prekriva otvoreni deo kolica i tako sprečava zrake sunca da dođu do bebe i ujedno joj prave hlad.

Međutim, materijal koji stavite preko kolica ne dozvoljava svežem vazduhu da dođe do bebe i stvara se velika zapara.

Ukoliko se dete nalazi u prostoru u kom je temperatura previše visoka i još bez svežeg vazduha, njegova telesna temperatura može narasti i do pet puta brže nego što se to dešava kod odrasle osobe. Ovi uslovi mogu dovesti do toga da dete dehidrira i zbog toga se može naći u životnoj opasnosti.

Da biste zaštitili bebu od sunca dok je u kolicima, najbolje je da koristite mali suncobran, koji se u većini slučajeva dobija uz kolica. Na taj način detetu obezbeđujete hlad i dovoljno kiseonika.

Ukoliko nemate suncobran, stavite mokru gazu i kvasite je na svakih 15 minuta. 

I jedna i druga kolica su postavljena na suncu. Kolica koja su prekrivena gazom brzo su dosegla temperaturu više od 39 stepeni, dok je drugim rasla, ali ne više od 33,7 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA