≫ 

Psiholog savetuje kako da deca ne provedu raspust uz tablet i telefon: Porodične aktivnosti su ključ

- Da li će deca vreme do početka nove školske godine provoditi u kući uz gedžete ili će iskoristiti letnji raspust na konstruktivan način, zavisi i od roditelja i njihovog angažovanja - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović

  • 0
porodica deca dete roditelj Foto:Pixabay

Letnji raspust je počeo i to zahteva novu organizaciju porodičnih obaveza, a kod dece školskog uzrasta i veće angažovanje roditelja.

Pored odmora i putovanja, za one roditelje čija deca ne idu kod baka i deka tokom za njih najradosnijg godišnjeg doba, ovo vreme podrazumeva dodatni napor kako školarce organizovati da rade nešto korisno i skolniti ih od ekrana mobilnih telefona, kompjutera i tableta.

Psiholog Ana Popović za Telegraf daje nekoliko korisnih saveta kako da sa decom tokom raspusta kvalitetno provedete vreme.

- Raspust je idealno vreme da zaboravimo na ekran i da se upustimo u avanturu istraživanja, otkrivanja o prirodi i u prirodi - kaže za Telegraf Ana Popović.

Zajedno i ako ne putujete 

Ona navodi da je naročito važno da deca i roditelji porodični odmor provedu zajedno, nezavisno od toga da li će negde putovati ili ostati kod kuće.

- To je prilika da se roditelji zbliže sa decom. Ovo se pre svega odnosi na decu koja su mlađeg školskog uzrasta, znači osnovci do šestog, sedmog razreda. Raspust je odličan period da deca otkriju svoja interesovanja. Zato im pružite mogućnost da vide i spoznaju što više novih stvari - savetuje psiholog.

Sagovornica Telegrafa navodi da je važno da ono vreme koje provodite s decom bude kvalitetno provedeno, odnosno da imate zajedničke aktivnosti.

- Možete, recimo, da posetite neko mesto, pa tu napravite fotografije i skupite suvenire, napišete utiske o poseti ili nacrtate svako neki detalj koji je na dete ostavio poseban utisak - navodi Popović.

porodica deca dete roditelj Foto:Pixabay

Poznato je da deca vole boravak u prirodi, a jedna od zanimacija bi mogla da bude pravljenje dnevnika o tome šta su sve saznali tokom vremena provedenog u šumi ili na reci.

- Ovo je idealno vreme da sa decom razgovarate o nekim prirodnim pojavama poput letnjih grmljavina. Deca najlakše i najlepše uče kroz igru, a možete im time omogućiti i da obogate svoj rečnik. Čitajte zajedno ono što ih zanima, a onda s njima razgovarajte o tome - savetuje psiholog.

Porodično planinarenje

Ona ističe da je važno da se u letnji raspored uključi više zabavnih fizičkih aktivnosti kao što su igra na otvorenom, izleti, šetnje.

- Možete zajedno da odete na planinaranje. Ideja je da se omogući detetu letnja rutina koja je predvidiva, ali fleksibilna - navodi Popović.

Ona ističe da je, naravno, pored zajedničnog vremena koje provode sa roditeljima, deci važno dati i slobodno, odnosno nestruktuirano vreme na raspustu.

- Važne veštine za život nastaju upravo iz načina na koji provode ovo vreme. To je sposobnost da dete bude zadovoljno i bez spoljašnje stimulacije ili spoljašnjeg naloga. To je sposobnost da otkriju nešto potpuno novo - ističe psiholog.

letovanje, porodični odmor, porodica, roditelji deca, more, plaža Foto: Shutterstock

Neka deca se vrlo često žale da im je dosadno, a to je alarm koji upozorava roditelje da bi trebalo da ih usmere drugačije.

- Njihov unutrašnji osećaj je problematičan. Potrebno je da dete bude motivisano da prevaziđe tu, kako oni kažu dosadu, i da zauzme aktivniji odnos u oblikovanju svog slobodnog vremena - navodi sagovornica Telegrafa.

Ona ističe da je potrebno da roditelji u toj situaciji neguju i podstiču osećaj moći i efikasnosti tako da dete zna da to stanje dosade može promeniti.

Popović  naglašava da je važno deci "dati lufta" na raspustu i pustiti ih da i sami naprave rasporeded svog vremena.

- U redu je tokom raspusta promeniti neke uobičajene stvari koje radite svaki dan, jer ni obaveze nisu iste. Međutim, bilo bi poželjno pridržavati se rasporeda koji se tiče vremena za obroke i vremena za spavanje - savetuje psiholog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA