Da li se inteligencija nasleđuje i šta sve utiče na nju: Evo od čijih gena zavisi vaš IQ

To koliko ćete se uspešno i dobro sanalaziti u novim situacijama zavisi od inteligencije, a nauka je otkrila šta na nju utiče

  • 5
Mama i ćerka, dete, mama

Foto-ilustracija: Shutterstock

Stručnjaci za genetiku su istražili da li je inteligencija posledica genetskog uticaja ili se razvija i stvara iz spoljašnjih uticaja. Zaključili su da je ona zapravo mešavina nasleđa i uticaja okoline.

Inteligencija je mentalna karakteristika koja se odnosi na sposobnost učenja iz iskustava i prilagođavanja novim situacijama, a uključuje veštine rasuđivanja, planiranja i rešavanja problema, kao i sposobnost apstraktnog razmišljanja i razumijevanja složenih ideja.

Kako su naveli naučnici koji su ispitivali ovo područje ljudskog razvoja ne postoji poseban gen koji određuje ukupnu kognitivnu funkciju. Inteligencija je složena osobina, što znači da postoji više gena koji se udruže kako bi se odredio čovekov IQ.

I pored toga što genetika igra veliku ulogu u visini koeficijenta inteligencije neke osobe, studije pokazuju da na opštu kognitivnu sposobnost utiču i socijalni, ali i ekonomski status, kao i okruženje u kome neko raste.

Prema studijama genomike, verovatnije je da se geni koji su zaslužni za razvoj inteligencije naseđuju od majke nego od oca. Mnogi geni koji sadrže odrednice inteligencije nose se na x-hromozomu. Budući da žene imaju dve kopije x-hromozoma, a muškarci samo jednu, dolazi se do zaključka da će se majčini geni preneti na decu.

Genetska istraživanja tvrde da ne postoji povezanost između rase i opštih kognitivnih sposobnosti, a genetičari naglašavaju da su prošla istraživanja koja su tvrdila suprotno bila manjkava i nisu uzimala u obzir socio -ekonomski status, nejednakost u obrazovanju i druge uticaje okoline.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voki

    24. jul 2021 | 12:12

    Znaci majka ako je glupa dete ce biti jos gluplje... Extra..

  • Crnogorac

    24. jul 2021 | 14:11

    Nadam se da su pojedine ukapirale kad se udaju da ce dijete liciti na oca a ne na auto koji vozi...poyyy 😎

  • Dora

    24. jul 2021 | 14:08

    Ovo za majku važi samo za sinove. Devojčice nasleđuju po jedan X hromozom i od oca i od majke, tako da su šanse podjednake. (X hromozom određuje pol). Pogotovo što se često dešava da onaj očev bude predominantan, zato se i kaže da ćerke lice na očeve. Inače, imam oca genijalca i lepu, ali glupu majku. Hvala genetici pa sam na oca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA