≫ 

"Sprej protiv čudovišta" i "čarobna vodica": Dva roditeljska "izuma" rešavaju mnoge dečije probleme

Strahovi kod dece su česta pojava, a roditeljima nekada nije lako da se sa njima izbore

  • 5
Dete, strah, čudovište

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Deca imaju strahove koji su često izazvani onim što čuju od odraslih. Pa, ako ih plašite Baba Rogom ili čudovištem, ona će vrlo brzo početi od toga da zaziru. Takve priče mogu da čuju i od svojih vršnjaka, a onda strahovi neretko postaju problem zbog koga ne mogu da zaspe.

Slična situacija je kada se ogrebu ili udare. To može da bude tek površinska ogrebotina, ali oni su skloni da vrište od straha, naročito ako vide krv.

- Moj sin nije plašljivo dete, ali deca vide svašta jedno od drugog, pa se onda i međusobno imitiraju. Recimo, on se dugo plašio da spava sam u sobi, jer mu je drugar rekao da ispod njegovog kreveta živi čudovište - priča M.O, mama jednog sedmogodišnjaka.

Od kreativnosti roditelja zavisi i to kako će dete prevazići strahove. Mame su na svašta spremne kako bi se njihovi mališani izborili sa strahovima.

Ideja na koju je došla ova mama je da napravi "sprej protiv čudovišta".

- U bočicu sa raspršivačem sipala sam običnu vodu i svako veče pred spavanje prskali smo sobu, jer od tog spreja čudovište pobegne daleko - objašnjava ova mama.

Ona je podelila i svoje iskustvo kako je decu jednostavno smiriti u slučaju da se malo ogrebu ili udare, a mnogo se rasplaču.

- Za to imamo trik zvani "čarobna vodica" koja leči sve posekotine i ogrebotine u trenu. U neku zanimljivu bočicu sipam malo običnog fiziološkog rastvora ili vode i nosim gde god da krenemo. Ako dođe do toga da se malo udari ili ogrebe, to očistimo "čarobnom vodicom".

"Čarobna vodica" rešava bol u trenutku i briše suze istog momenta - podelila je svoje iskustvo M.O. koje može da bude od koristi roditeljima kako da što lakše umire dete u nekim situacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    24. jul 2021 | 15:11

    Bolji trik je "da mama poljubi da bola prođe".Uspeva uvek.

  • mile

    24. jul 2021 | 15:39

    Da malo učite decu o Bogu, pa ih provedete u crkvu, da okadite kuću, da jastuk pokropite bosiokom, i svetom vodicom koja se uzima na bogojavljenje i tako to!

  • Blokovski

    24. jul 2021 | 16:18

    Sta pravite to od dece...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA