Ponuda domova za stare

Starost sa sobom nosi mnoge izazove. Sa njima se susreće ne samo osoba koja je zašla u godine, već i njena porodica

  • 0
Baba i deda sa unucima Foto: Shutterstock

Nekome pre, nekome kasnije, dođe trenutak u kome je pomoć neophodna, a samostalno obavljanje svakodnevnih zadataka otežano ili onemogućeno. Međutim, na svu sreću, postoji rešenje koje je dobro za sve.

Od članova porodica korisnika doma često ćete čuti da su domovi za stare spas, koji je došao u pravom trenutku. Dom za stare rešenje je za sve poteškoće koje se neminovno javljaju kada zdravlje prestane da služi u poznim godinama. Nekada su to bile ustanove, primarno usredsređene na medicinsko zbrinjavanje. Međutim, sve veća potreba za mestom u domu, diktirala je i da privatni starački domovi postanu nešto mnogo više od zdravstvene ustanove. U njih je utkan human karakter, dodata je toplina doma, dok se konstantno radi i na održavanju i poboljšanju kvalitetnog socijalnog života. Starijim osobama često nije lako da se suoče sa činjenicom i prihvate da više nisu u snazi, te da mnoge stvari koje su nekad s lakoćom obavljale, više ne mogu bez tuđe pomoći. Nekada ova promena dođe postepeno, a katkad se desi naglo, gotovo bez upozorenja. Na prvom mestu je da se osobi obezbedi kvalitetna zdravstvena nega i nadzor. U skladu sa tim, privatni domovi za stare upravo su osmišljeni tako da je zdravlje na prvom mestu. Zapošljavaju stručan i iskusan medicinski kadar, dok su prostor i opremu prilagodili svim potrebama korisnika. Kada se raspitujete za starački dom, ili kada ste aktivno krenuli u traženje i odabir, prvo što će vas pitati jesu informacije o zdravstvenom stanju osobe. Osim kada je reč o nekim posebno teškim bolesnicima kojima je potrebna palijativna nega, skoro svi domovi za stare imaju potrebne uslove za smeštaj. Potpuno su spremni za negu starije osobe koja pati od uobičajenih staračkih oboljenja i stanja. Tu spadaju neurološke, kardio-vaskularne, reumatološke i druge slične tegobe. Dakle, kada birate dom, jedini eliminacioni faktor je da li tu može biti zbrinuta osoba u odnosu na njeno zdravstveno stanje.

Dalje se postavlja pitanje lokacije. Savremeni domovi za stare mogu se grupisati po tipu, odnosno po mestu gde se nalaze. Podela bez oštrih granica bi glasila: gradski, prigradski i starački domovi na selu. Nekome više odgovara lokacija koja je bliža mestu stanovanja porodice, i samim tim dostupnija za dolazak u posetu. S druge strane, nekim starijim osobama više prija da budu izmeštene iz grada, okružene mirom, tišinom i prirodom. Mnogi od njih su odrasli na ovakvim mestima, pa im ona bude uspomene.

Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja Foto: Shutterstock

Poslednjih godina iskristalisala se još jedna podela, a ona se odnosi na opremljenost samog doma. Tako su neki dobili epitet luksuzni. Cena usluga u njima je viša. Nude smeštaj u sobama poput hotelskih, dok je čitav prostor, uključujući zajedničke prostorije, opremljen u modernom stilu.

Pitanje cene jedno je od prvih koje se postavlja u domovima za stare. Ona zavisi i od toga koji tip sobe se uzima. Smeštaj u dvokrevetnim i višekrevetnim deljenim sobama jeftiniji je od onog u jednokrevetnim sobama i apartmanima. Iako mnogima na prvi pogled druga opcija deluje bolje i prihvatljivije, ipak nekim korisnicima više odgovara da budu u društvu. Osobe koje su slabo pokretne ili nepokretne često se osećaju sigurnije i bolje kada je tu uvek neko sa njima. Bez obzira što postoji stalni medicinski nadzor, važno je i društvo. Činjenica je da mnogi nisu sigurni koji tip sobe im više prija, i da odgovor imaju tek nakon što neko vreme borave u jednom ili drugom tipu sobe. Dešava se da neko ko je smešten u apartmanu, po čitave dane provodi van njega, u zajedničkim prostorijama, trpezarijama, baštama, salonima i dnevnim boravcima, družeći se sa svojim novim prijateljima. Nekom ni ne prija da spava sam u sobi, bez obzira što su tu uvek dežurne gerijatrijske sestre i tehničari koji motre da li je sve u redu. Takođe, senzibiliteti osoba se razlikuju. Neko nije toliko društven i više voli samoću i tišinu. Ovakvim osobama više prija smeštaj u zasebnoj sobi. Ali, uvek postoji jedno „ali“. Ako porodica nema dovoljno sredstava za zbrinjavanje osobe i njen smeštaj u jednokrevetnoj sobi, koja je skuplja, tada se dešava da se jedino deljena soba uklapa u budžet. Međutim, veoma često se ispostavi da je to još bolji izbor i da samovanje ne prija toliko koliko se u početku činilo.

Osim prijatnog ambijenta, nadzora lekara i drugog medicinskog osoblja, domovi za stare insistiraju na kvalitetnoj i zdravoj ishrani svojih korisnika. Jelovnik se prilagođava pojedinačnim potrebama i kreira u skladu sa preporukama lekara. Bez obzira da li on uključuje izvesna ograničenja, jela na meniju su veoma ukusna.

Najkvalitetniju i potpunu ponudu domova za stare pronađite na mirandre.com gde su detaljno prikazani, predstavljene njihove usluge, prostor, cene. Odabir napravite pažljivo i strpljivo.

Svakako, ne treba brzo odlučivati prilikom donošenja odluke i treba sve aspekte uzeti u obzir. Pratite svoj unutrašnji osećaj, jer on nikad ne greši. Ukoliko ste neodlučni, opredelite se za mesto gde je atmosfera pozitivna, a društveni život bogat.

M.K.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA