Zašto mame u Srbiji šalju decu na privatne časove pred polazak u školu? Psiholog otkriva posledice

Deca starosti do šest godina unapred savladavaju gradivo koje je predviđeno za prvi razred

  • 12
Dete, roditelj, čitanje, pisanje Foto: Pixabay

Roditeljstvo važi za najlepši i u isto vreme najzahtevniji posao na svetu. Kako se vremena menjaju, a granice pomeraju, tako nailaze novi trendovi koji ne zaobilaze ni roditeljsku ulogu. Zanimljivo je da većinu njih pokreću upravo mame i tate, a onda se im se priklanjaju i roditelji vršnjaka njihove dece.

I tako otprilike nastaje trend koji potom bezumno gotovo svi slede, ne razmišljajući racionalno o njegovoj opravdanosti.

Najnoviji među njima je pripremanje dece za školu pre polaska u prvi razred. Priprema pred polazak u školu ranije je podrazumevala kupovinu rančeva, pernica, biranje svezaka i bojica. Danas ovo znači nešto potpuno drugačije.

Među roditeljima predškolske dece postalo je uobičajeno da svoje mališane šalju na privatne časove kod učiteljica, kako bi se pripremili za polazak u prvi razred.

Deca starosti do šest godina unapred savladavaju gradivo koje je predviđeno za prvi razred. Jasno je da je i ovaj trend pokrenuo neko od roditelja, pa su ostali jednostavno prihvatili, ne želeći da svoju decu izdvoje na bilo koji način. O tome se poslenjih dana nadugačko i naširoko raspravlja na društvenim mrežama, traže se preporuke za "najbolju učiteljicu" po gradovima, komentarišu rezultati prvih priprema...

- Ovakav trend se može objasniti narcisoidnim ponašanjem roditelja koji žele da njihova deca budu uspešnija od drugih - kaže za Telegraf Nevena Jelić, master klinički psiholog.

mama majka tata otac roditelj roditelji grdi grde vaspita dete devojčica Foto: Freepik/bearfotos

Ona navodi da stavljanje dece pred obaveze koje ne priliče njihovom uzrastu jeste potreba roditelja da pokažu da su oni bolji od nekih drugih.

- To nema nikakvog smisla. Deca u školu kreću onda kada treba da krenu. Sa sedam godina oni su razvojno spremni za školu. Nametanje gradiva u ranijem uzrastu je više ambicija roditelja nego dece - objašnjava ona.

Ipak, kako se ništa ne može okarakterisati kao potpuno negativno, psiholog kaže da se deca koja ranije imaju susreta sa gradivom, mogu lakše adaptirati na školu.

- Deca se mogu lakše i brže adaptirati na sve uslove koji ih čekaju kada pođu u školu od dece koja nisu imala ta iskustva - ističe Jelić.

Osim dobrih strana, kao što je prilagođavanje na školske uslove i obaveze, ovako nešto može negativno uticati na decu ukoliko su roditelji previše zahtevni.

mama majka roditelj grdi vaspita dete devojčica Foto: Freepik/peoplecreations

- To se dešava i kada dete pohađa časove nekog sporta, odlazi na časove klavira ili baleta, pa su roditelji previše zahtevni i postavljaju očekivanja koja deca razvojno ne mogu da ispune. Mališani ako su kritikovani, ako su roditelji suviše strogi i nefleksibilni, mogu biti veoma nezadovoljni - navodi psiholog.

Ona savetuje roditelje da osluškuju detetove potrebe, da ne negiraju njihove želje i interesovanja, jer tako ponašanje može da ugrozi odnos između njih i dece, ali i da se rezultira problemom u kasnijem školovanju, kada može doći do prezasićenja.

Video: Oni su najgenijalniji dečaci na svetu, čik nek im neko stane na crtu

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vele

    5. avgust 2021 | 12:03

    Salju ih jer znaju da nece biti posvecene toj deci ni kad budu trebale. Malo majki radi danas sa svojom decom dovoljno. Nisu zadovoljne time pa ih daju u tudje ruke, savest da smire. Zao mi je te istine.

  • Bajker

    5. avgust 2021 | 12:36

    Zato sto nisu normalne… kompleksi i nesigurnost.

  • Rerna

    5. avgust 2021 | 12:21

    Ne znaju opštu kulturu, a ne matematiku, nažalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA