Psiholog objašnjava gde smo vekovima grešili u vaspitanju sinova: "Dozvolite dečacima da plaču!"

Na prostorima Balkana muška deca su generacijama vaspitavana da su "slabići" ako tuguju

  • 5
decak plač Foto:Pixabay

Kulturološki gotovo na svim meridijanima, a naročito na prostorima Balkana dečaci su vekovima vaspitavani da ne bi trebalo da pokazuju emocije, a naročito suze i tugu.

Verovalo se da to jača karakter muške dece, a praksa u psihoterapiji i istraživanja su pokazala da to zapravo loše utiče na njihovo mentalno zdravlje.

- Potiskivanje emocija, čemu su učeni dečaci u mnogim kulturama kroz vaspitanje nije uopšte poželjno, pokazali su i vreme, ali i istraživanja - kaže za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

Ona objašnjava da je postojala zabluda da su devojčice uvek emotivnije od dečaka. U stvarnosti, emotivnost je individualna i postoje dečaci koji su daleko emotivniji od devojčica.

- Dečacima su kroz vaspitanje dopuštane emocije kao što su bes i agresivnost, čime su im zapravo na taj način i podsticane. To za posledicu ima kroz generacije pojačano verbalno i fizičko nasilje. Dečaci su morali da nađu način da osećaj tuge i zabranu da izraze osećanja kroz suze nekako "izbace" iz sebe - objašnjava psihoterapeut.

Ona dodaje da potiskivanje emocija poput tuge može da dovede do negativnih obrazaca ponašanja.

- Mnoga istraživanja sugerišu da su muškarci koji suzbijaju emocije skloni nasilju i zloupotrebi nedozvoljenih supstanci, a do toga ih neretko dovodi  to što im u detinjstvu nije dozvoljeno da pokažu emocije. Kao posledica javljaju se i situacije u kojima ne umeju da na adekvatan način izraze i kanališu osećanja - objašnjava Popović.

Sagovornica Telegrafa navodi da "emocionalna ograničenja" dovode do nezdravih ishoda, kao što su nisko samopoštovanje i manjak samopouzdanja, depresija, anksioznost, ali i izbegavanje traženja pomoći od drugih ljudi kada je potrebno.

Dete se dere, dranje, dečak Foto: Shutterstock

- Pokazivanje emocije kao što je tuga i dozvoljavanje dečacima da je izraze, pomaže im da nauče da se nose sa stresovima koje im život donosi. Dečaci kojima je dozvoljeno da plaču mogli bi da budu daleko empatičniji i emotivniji i kao partneri i sutra kao roditelji. Sreća je u tome što današnji roditelji sve više shvataju da je ta davno uvedena norma da su dečaci koji plaču "kukavice" i "slabići" sve manje prisutna u vaspitanju - objašnjava Popović.

Ona ističe da bi dete trebalo posmatrati kao emotivno biće bez obzira na pol i poštovati njegova osećanja, kao i davati mu mogućnost da ih izrazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    18. avgust 2021 | 11:42

    Plakaće kada se ožene.... 😂😂😂

  • Nidzo

    18. avgust 2021 | 15:20

    Nemojte samo da se čudite kad vam za 15 godina pola Srbije bude mahalo sa 🏳️‍🌈 zastavom.

  • Maja Slavković

    18. avgust 2021 | 19:24

    Ovo sa plakanjem uopšte nije mala stvar i tačno je da su majke krive za to, ali to ućutkivanje od malena što je u stvari nasilje nad sopstvenom (muškom ) decom pravi ljude nesposobne da se suočavaju sa osnovnim životnim problemima, sa sobom i sa drugim ljudima. Dete se uči pogrešnim životnim obrascima i ono makar doživelo 50 godina za sve svoje probleme krivi uvek druge i čeka da mu mama reši problem tj da ga prenese preko problema. Što se tiče narkomanije, tu dobrim delom pomažu doktori tako što za svaki hitni problem imaju po neki lekić...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA