≫ 

Kako da pomognete deci da se prilagode nošenju maski u školi: Psiholog daje važne savete roditeljima

Posle raspusta i godinu i po dana drugačijeg modela nastave, đaci se po "starom" vraćaju u školske klupe, što je uz pandemiju korona virusa ove godine veliki izazov

  • 17
Deca, škola, maske, učionica, igralište, nastava, razmak, odstojanje, socijalna distanca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Početak nove školske godine obeležiće i ovaj put obavezno nošenje maski i fizička distanca koju bi đaci trebalo da drže međusobno zbog pandemije korona virusa.

Posle letnjeg raspusta i starijim osnovcima biće teško da se vrate u kolosek i da veći deo dana provode sa maskom na licu.

Ipak, reklo bi se da će ovo pravilo najveći problem predstavljati prvacima, kojima je inače prvi susret sa školom i rastanak sa bezbrižnošću detinjstva prilično stresan.

Pravila koja deca moraju da poštuju u učionici, ali i u školskom dvorištu su jasana, a to kada će morati da nose, a kada mogu da skinu masku objasnili su epidemiolozi.

Kako nošenje maske utiče na decu i kako im olakšati da ispoštuju ovo pravilo i učiniti IM polazak u školu manje stresnim, a više prijatnim pitali smo psihoterapeuta.

- Nošenje maski nije prijatno ni odraslima, a posebno deci - kaže za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

- Ali pošto zbog pandemije znamo da je to obaveza i da je potrebno kako bismo sačuvali zdravlje, postoji nekoliko načina kako da tu obavezu školarcima učinite manje neprijatnom.

Ona kaže da je potrebno deci pristupiti kroz igru i učiniti im maske na taj način zanimljivijim.

- Da bi đaci, pre svega prvačići, za koje je polazak u školu veliki događaj, ali i učenici starijih razreda shvatili da moraju ponovo da nose maske, tome treba pristupiti kroz igru i masku im približiti kao zanimljivost - navodi Popović.

Vrtić, deca, korona, maske Foto: Shutterstock,

Psihoterapeut dodaje da je potrebno da roditelji o tome pričaju sa decom, da ih pripreme i na tu, ali sve druge obaveze koje ih čekaju od sutra.

- Starijoj deci će nošenje maski svakako biti lakše, jer su već naviknuti i nosili su ih i ranije. Možda će im biti potrebno par dana posle raspusta da se vrate u kolosek. Oni su već svesni potrebe nošenja maski u cilju sprečavanja zaraze, kako stalno podsećaju epidemiolozi, pa ako su prethodnih godina to činili disciplinovano, sa tim će verovatno lako i nastaviti - navodi sagovrnica Telegrafa.

Stariji đaci pred izazovom vraćanja u školske klupe 

Popović smatra da veća deca nisu sada toliko fokusirana na to da li i im i koliko smetaju maske, već su više orijentisana na to što će se ponovo, posle dužeg vremena, naći u učionici zajedno sa svim drugarima.

- To je za njih nova vrsta izazova koji ih očekuje. Neki koji su socijalniji se tome raduju, a oni manje druželjubivi pomalo strahuju da se u ovom međuvremenu koje nisu provodili zajedno u učionici, kada su bili na onlajnu i podeljeni u grupe, nešto promenilo. Neka deca strahuju od toga da li će se posle toliko vremena uklopiti sa drugarima - objašnjava Popović.

Psihoterapeut ističe da bi polazak u školu trebalo da isprate roditelji i da sa decom razgovaraju ako imaju strahove, ali i stručne školske službe sastavljene od pedagoga i psihologa.

- Kada smo kod veće dece, odnosno starijih razreda trebalo bi biti malo pažljiviji sa adolescentima, jer oni su u periodu kada odbijaju naredbe i nametanja, pa bi tako trebalo obratiti pažnju na decu od petog do osmog razreda i s njima postići dogovor o nošenju maski i dražanju distance - ističe Popović.

Ona predlaže da bi kod ovog uzrasta trebalo po svaku cenu izbegavati primenu naredbe i oštrog tona, jer su oni u periodu odbijanja poslušnosti.

Popović kaže da bi se, ipak, najviše trebalo fokusirati na najmlađe đake, koje čeka veliko prilagođavanje.

- Preporuka roditeljima je da izbor maski bude takav da budu zanimljive, sa nekim junacima iz crtaća, šarene, ako možete takve maske da nabavite, a ne klasične medicinske. Ako se pak odlučite za obične maske potrudite se da ih spolja učinite zanimljivijim tako što ćete, recimo, nalepiti neki stiker - savetuje psihoterapeut i dodaje da roditelji mogu da ispričaju deci priču da su oni "superjunaci" koji nose maske kao kostime i da im daju ideju da nekako sebe imenuju kao heroja iz stripa ili crtaća.

Škola, deca, nastava, ranac, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Presudan stav roditelja i učitelja 

Ona ističe da je ipak za to kako će manja deca, ali i deca uopšte prihvatiti maske presudan stav roditelja, ali i učitelja u školi.

- Ako pristup bude - stavljaju tu masku, nemoj slučajno da si je skinuo, deca će to doživeti kao katastrofu. Ako dete skine masku, budite blagi prema njemu, nemojte da vičete, već mu objasnite zašto je važno da je nosi, vodeći računa da ga ne uplašite virusom, jer će onda dete biti uznemireno i napeto, fokusirano na svoj strah, a ne na dešavanja u učionici i priču učitelja. Može da se desi i da počne da plače i pruža otpor - objašnjava Popović.

Ona objašnjava da su deca impulsivna i da se ne ponašaju po planu i da je zbog toga uvek teže među njima da se održi potrebna fizička distanca.

- Deca reaguju emocijama, pa će oni često potrčati drugu ili drugarici u zagrljaj. Zato je važno da im učitelji i nastavnici i ove godine posvete nekoliko časova na kojima će razgovarati s njima. Mlađima je kroz igru moguće, a i važno pokazati kako da drže fizičku distancu - savetuje psihoterapeut.

Sagovornica Telegrafa kaže da je nelogično posle dve godine drugačijeg principa po kome se išlo u školu očekivati da se deca sada odjednom prilagode časovima od 45 minuta i onome što ih očekuje u nastavi u školi.

- Ne možemo očekivati da sve ide lagodno kao da se ništa nije desilo. Godinu i po dana smo pričali o opasnosti kontakta, a sad ih vraćamo u školske klupe kao da se ništa nije dešavalo. Desilo se i dešava se i dalje i sada moramo da pomognemo deci da se ponovo osećaju sigurno, da im ukazujemo da peru ruke i nose maske, jer je to njihova sigurnost. Potrebno je da i roditelji i nastavnici pokažu razumevanje i veću toleranciju za decu u ovoj situaciji  - ističe Popović.

Video: Zaštita vizira od korone je potpuno beskorisna bez maske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA